Jugoslovenski Rotar

Kad predsjednik iza večere otvara sastanak, vrijeme drugarstva kao i svaka konverzacija tada prestaje, jer se mora svoju pozornost svratiti na program, koji je te večeri na dnevnom redu. Gledajmo stoga, da svaki puta nađemo nešto vremena za svoje drugarstvo!

(Tbe Wbeel of Fortune)

PRIJATELJSKI KLUB

Obično Rotari rado posjećuju one klubove, gdje se osjećaju kao kod kuće. Da ispuni svoju frekvenciju Rotar rado ide u te klubove, gdje vlada srdačnost ne samo među članovima dotičnog kluba, već i prema gostima. Prema tome događa se, da često nije on sam gostom, već ih imade i više, koji su baš radi istog razloga došli na sastanak.

Iskrenost i prijateljstvo privlači goste!

(Tbe Wbeel of Fortune) >

ČEHOSLOVAČKA — 66 DISTRIKT R. I

Koncem augusta vraćaju se rotari sa svojih otsustava. Prisutnost na sjednicama raste iz tjedna u tjedan. Predavanja sadrže pričanja o doživljajima pojedinih rotara s putovanja po Čehoslovačkoj i po inostranstvu. Savjesni članovi prikazuju život i prilike u klubovima koje su posjetili. Za mjesec septembar, kojim počinje redoviti život u Rotary klubovima, pripravljaju se predavanja i spremaju se planovi za pothvate, koji se moraju tokom godine 1935-36 oživotvoriti. Biće živo u našim klubovima od septembra do juna; živahnost koja donosi veselje života i zadovoljstvo zbog izvršenog dobrog djela.

I pored dobe otsustava bilježim nekoliko zanimljivih akcija naših klubova.

Za pohvalu je, što brojni naši klubovi u žaru mjeseca jula i augusta napuštaju zagušljive klupske prostorije i drže sjednice u ljetnim restauracijama u samom mjestu ili odlaze u obližnja ljetovališta, da tamo u krilu prirode i prijateljstva proborave nekoliko sati.

Češki Tčšin (Tješin). Pretsjednik rot. Petfik započeo je referat o članskoj anketi: 1) Idem li rado u klub? Ako ne, zašto ne? 2) Ako ne dolazite rado, zašto ostaje članom kluba? 3) Što bi moglo po Vašem sudu poboljšati raspoloženje i duh kluba? — Rezultat ankete: svi rado posjećuju klub i nastoje da ne paze na razlike, koje bi ih, možda dijelile, i da u klubu i van njega primjenjuju ono, što ih spaja, t. j. dobru volju za međusobno sporazumjevanje i snošljivost. Članovi toga kluba jesu Česi, Nijemci i Poljaci, pa je stoga rezultat članske ankete vrlo dobro došao.

Banska Bystrica. Taj peti slovački klub radi vrlo žive na korist svoga grada, o kojem pravo kaže slovačka poslovica: »Ža života u Hystrici; poslije smrti u nebu«. Svoj sam dopust proboravio u ovom gradu, pa sam posjećivao sjednice tamošnjeg kluba. Upoznao sam nove

17