Jugoslovenski Rotar

prijatelje. Govoreći u tamošnjem klubu o svojem klubu, spomenuh da svaki naš član prilikom svake sjednice poklanja 1 Kč u korist đačke menze. »Verba novent, exempla trahunt«; odmah zaključiše da će slijediti naš primjer; tako stečeni iznos novaca. upotrijebiće u korist siromašnih studenata.

Prag. Među gostima iz dalekog inostranstva pominjem: rot. Klemensa, čsl. konzula u Bombaju, koji je govorio o prilikama u Indiji; rot. C. S. Seea iz Kuala Lumpur-Malajska, koji je o malajskom Rotary rekao: U Malajskoj osnovan je Rotary prije 7 godina, a broj je rotara porasao od 25 na preko 500. Rotary ima za Malajsku vrlo veliku važnost, jer skuplja ljude svih narodnosti i rasa u ideji prijateljstva i službe; za primjer navodi Rot. klub u Singapuru, u kojem je u 130 članova zastupano 28 narodnosti. Rot. Pilat bio je na ovogodišnjoj konferenciji 61 distrikta (belgijskog) R. I. i položio je vijenac na grob pok. kralja Alberta u ime praškoga kluba. — Rot. Dr. A. C. Jaroslav Šlemr, bivši pretsjednik, imenovan je dekanom na Visokoj trgovačkoj školi u Pragu. — Rot. Constant Pierre odlikovan je belgijskim redom kralja Leopolda.

Pribram. NaS posljednji klub (41.), u rudarskom gradu, unio je u rot. pozdrav stari rudarski pozdrav: »Zdažf Buh!« (Pomoz Bog!)

Roudnice n/Lab. poziva na proslavu predaje chartera dne 8 septembra 1935. Grad Roudnice n/L. nedaleko istorijske planine Rip, bogat istorijskim spomenicima, smjestio se u romantičnoj lapskoj dolini, poznat je po svom veslačkom športu i po svojem poznatom vinu. Proslava chartera, koju roudnički klub sjajno sprema, dovabiće sigurno rotare iz cijelog: našeg distrikta.

Teplice-Sanov. Ferijalno taborovanje siromaSnih srednjoSkolaca, o kojem sam referisao u majskom broju naSega Gasopisa, posve je uspjelo. Trajalo je tri sedmice; prisustvovalo je 30 daka, i to 22 Geha i 8 Nijemaca. Nastamba bila je dobra, hrana izdaSna i ukusna. Taborovanjem je upravljo učitelj, koji vlada češkim i njemačkim jezikom. Za zdravlje omladine brinuli su se liječnici rotari. Dječaci živili su držeći se strogo programa, tjerali su šport, zabavljali su se, vježbali se češki odn. njemački, pjevali su i svirali. Na izletima nosili su našu državnu zastavu, a u blagovaonici bio je smješten veliki rot. točak. Teplički Rotary klub držao je svoje sjednice za vrijeme taborovanja u restauraciji gdje su se đaci hranili. Rotari su se očinski brinuli za đake, poučavali su ih u principima i ciljevima Rotary, poticali su ih da žive u taboru u međusobnoj slozi, da se vole i da podupiru jedan drugoga. Rot. Robert ih je potsjetio da žive i da se upravljaju poslovicom, koja je ispisana na pročelnom zidu blagovaonice: »Zavist je znak siromaštva, a ljubav je znak snage!« Taborovanje je posjetio također naš novi guverner rot. Hyža, koji je među dječacima proboravio dva dana. Još dodajem, da su đaci pomagali kod хећуе па розједи гоћ. Endischa.

Vaclav Rudl, redaktor Cehoslova¢kog Rotariana, Mlada Boleslava — Čehoslovačka.

18