Jugoslovenski Rotar

predavanje o svome putu u CČehoslovacku i Nemacku. Narocito se zadrzava na izlaganju današnjeg stanja Lužičkih Srba, koje je on posetio na svom putu. Na odrzanom punom pouke predavanju zahvalio mu je Pretsednik Pelivanovic. Brat St. Pavlovi¢ istice nezgodu usled Ceste promene formata naSeg Casopisa „Jugoslovenski Rotar“ i predlaže da uputimo predlog bratu guverneru da usvoji Jedan, koji bilo format, ali da se taj format zadrži stalno. Ovaj Je predlog usvojen, a brat Obradović je skrenuo pažnju da treba doneti odluku i po predlogu brata Gračanina na Ljubljanskoj konvenciji o novom rotarskom listu.

337. sastanak, 26 avgusta. Frekvencija 47.06". Gosti rotari Dr. Ploj (Maribor), Dušan Pavešić (Zemun). Gost nerotar g. Ivan Palandačić, novinar iz Čikaga. Pretsednik Pelivanović pozdravlja goste ı braću koja se vraćaju sa letnjeg odmora. Sekretar čita zapisnik ı prispelu poštu. Sa puta su poslali pozdrave klubu braća Prica (Barcelona), Koen ı Hen (Bad Gastein), Wagner (Karlovi Vari), Stancl |iz Sarajeva). Pročitane su interesantnije vesti ız nedeljnih izveštaja stranih klubova. Brat Edo Marković saopštio je poslednje izveštaje o radu E. A. C., čiji je on član. Zatim izlaže svoje utiske sa nedavnog puta u Nemačku, gde se bavio po pitanju uredjenja izvoza našeg voća. Svoje zanimljivo izlaganje potkrepio je nizom fotografija i slika, koje je sa puta doneo. Gost g. Palandacié odrzao je predavanje o prilikama u Sjedinjenim Americkim Drzavama, o stanju nasih iseljenika, i izlozio je svoje utiske o domovini, koju vidi sad posle dužeg vremena. Posle predavanja razvila se Živa diskusija naročito po pitanjima u VveZi за našim iseljenictima, i predavač je davao odgovore na mnoga tražena obaveštenja. U otsustvu pretsednika Pelivanovica, koji је sa klubskog sastanka otputovao na Konferenciju Male Antante na Bledu, potpredsednik Panić je zaključio 337 sastanak, zahvalivši gostu g. Palandaćiću, na zanimljivim izlaganjima.

20

У“ К. С. DUBROVNIK

Sastanak (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20.00 — Hotel Imperial

115. sastanak 1 augusta Frekvencija 82.35". Kao gosti prisutni Rot. Todor Mahin od R. C. Zemun i Rot. Dr. Aleksandar Smit od R. C. Zagreb. Čitani su izvještaji, a pretresalo se o klubskom izletu u Bileću, te o dočeku francuskih i engleskih rotara, koji su najavili svoj dolazak u Dubrovnik.

116. sastanak 7 augusta. Frekvencija 64.71" Gost: Dr. Bibica. Pročitano Je saopćenje brata guvernera, kojim je 2. i 3. maj fiksiran kao datum za iduću distriktnu konferenciju, koja će se odrzati u Dubrovniku. Pročitani su razni IZvjeStaji.

117. sastanak 15 augusta. Frekvencija 41.47°lo. Kao gosti sudjeluju gg. Lj. Sokolovié, I. Gustetié i E. Kazmer. Ovaj je sastanak odrzan kao klubski izlet u Bileéu i Sumu Sominu, gdje je u posljednje vrijeme a. d. „Zeta“ podiglo svoju šumsku injustriju. Putovalo se automobilima, do Bileća i šume, a kroz šumu do radionica, koje se nalaze na 1540 m. visine, pješke. Braća su već velikim interesom razgledala sve industrijske naprave a naročito golemi „Skidder“, koji pomoću ogromnog motora ı tornja sa Žićanim sistemom sakuplja balvane iz sume u opsegu od 10 hiljada m”. Na povratku iz šume odrZan je ručak, koji je pripremio u počast naših članova direktor poduzeća g. Kazmer. Poslije podne izvršen je pregled pilane, što je takodjer bilo od interesa za sve učesnike Ovom poučnog, a ujedno vrlo ugodnog izleta.

118. sastanak 22 augusta. Frekyencija 58.82. Gosti: rotar Dr. A Babić iz Sarajeva. Podnešeni su opsežni referati O radu domaćih klubova. Raspravljalo se o klubskim pitanjima. Pročitano je predavanje o Vršcu. Odlučeno je da se za klub nabavi novih 40 mapa Dubrovnika, jer je dosadanja zaliha pri kraju.