Jugoslovenski Rotar

JUCOSLOVEN5KI SOD YX 1995

ROIAR a

UREDNIK: Dr. VIKTOR RUŽIĆ GUVERNER 77. DISTRIKTA SUŠAK, STROSSMAYEROVA ULICA

BROJ 12 I. -- TELEFON BROJ 90 CEKOVNI RACUN KOD FILIJALE POST. STEDIONICE U ZAGREBU BR. 39.552. — IZLAZI SVAKOG 15-OG U MJESECU — CIJENA 60 DINARA GOD. — POJEDINI BROJ 5 DINARA

3 MES ECNO PIS M O

Draga braco rotari !

1. Letnji meseci su prošli, članovi se vraćaju sa dopusta u svoje klubove i klubovi treba da pokažu sada što življu aktivnost.

Nijedan član ne smije da misli da je učinio svoju dužnost, ako je samo prisustvovao nedeljnim sastancima.

Rad u klubu, u odborima kluba i rotarski rad izvan kluba njegova je dužnost, čim stupi u rotarsku zajednicu.

Komponentni odbori treba da se sastaju bar jednom u mesecu, da uzmognu odrediti rad kluba u izvesnom smeru, isto tako i pojedini pododbori.

Naročito to vredi za odbore za služenje u klubu i zajednici.

Centralna uprava R. I. svesna potrebe da mladeži treba pomoći u ovo besprimerno teško vreme za nju da nađe odgovarajuće mesto u ekonomskom i socijalnom poretku, preporuča Rotary klubovima, da se tim problemom najozbiljnije pozabave.

U svakom klubu mora da postoji naročiti odbor za služenje mladeži podređen odboru za služenje zajednici. Ovaj treba da je sastavljen iz članova koji imadu ljubavi za mladež i smisla za njene probleme.

Pitanje naše mladeži je pitanje naše budućnosti. Rotarstvo je na tom polju mnogo uradilo, no prilike i okolnosti u kojima danas živemo imperativno zahtevaju od nas, da tu još jače pregnemo.

Mladež nemoćna da sama sebi pomogne, mora naći negdje oslona i tu mora rotarstvo da sudeluje.

Njen položaj je danas doista tragičan. Milijuni mladih ljudi širom sveta postali su žrtvom prilika, koje su izvan našeg dohvata. Mnoge voljne rada nezaposlenost je dovela do očaja i izbacila iz ljudskog: društva. Toliko je mladih energija, toliko je mladih ambicija uništeno.

Problem mladeži međutim nije samo ekonomski problem — prem o njemu u najvećoj meri ovisi rešenje onog glavnog problema t. j. moralnog .