Jugoslovenski Rotar

Mladež je dinamička, ona teži za uspehom, ona teži za radom. Ako ikada to danas ne smije biti prepuštena samoj sebi, ona treba nekoga koji će joj pomoći, da se osovi na svoje vlastite noge.

Centralna uprava R. I. očekuje od svih 3850 Rotary klubova koji se nalaze u svim zemljama sveta, da izrade svoj program za rad na tom polju i da ga privedu u život.

Ovim programom bavi se »News Letter« sekretarijata R. I. od 25 jula t. g.

Molim sve klubove, da tamo date sugestije prouče i prema specijalnim prilikama svoga mesta apliciraju.

Ovaj problem treba da bude predmetom diskusije u svakom klubu na jednom od narednih sastanaka, te molim, da me svaki klub obavesti što je u tom pogledu uradio.

Naročito se preporuča saradnja, bilo sa privatnim, bilo sa javnim odborima, koji već rade u Vašem kraju za dobro mladeži, a ako takvi ne postoje da se u život privredu.

2. Tragična smrt N. V. belgijske kraljice Astrid, koja je ovila u crno belgijski narod, našla je dubokog odjeka u svim srcima jugoslovenskih rotara.

Tumačeći ova čuvstva izrazio sam brzojavno sažalenje guverneru belgijskog distrikta, od kojeg sam primio sledeće zahvalno pismo:

Mon cher Gouverneur,

J'ai ćte infiniment touchć des condolćances que vous avez bien voulu m’exeprimer 4 raison du deuil particuliérement cruel qui vient, une fois encore, d’ atteindre notre Famille Royale et la Belgique.

Les Rotariens belges, auxquels je ferai part de votre geste si délicat, partagent avec ferveur la douleur du Roi Léopold III, Gouverneur Honoraire du 61éme District.

Je vous offre, mon cher Gouverneur, avec ma vive gratitude, | expression de mes sentiments les plus sympathiques.

Camille Deberghe, Gouverneur du 61éme District.

3. 27 Rotarska Konvencija odrzaje se se 22—26 juna 1936 u Atlantic City (U. S. A.) u prekrasnom morskom kupalištu na Atlanskom Oceanu.

Nadamo se da će se mnoga braća našega distrikta odvažiti na taj put, koji će im pored interesantne konvencije pružiti prigode da se upoznadu s novim svetom.

4. Novo primljeni klubovi 77 distrikta u R. I. Danom 27 VIII t. g. primljeni su klubovi Bačka Topola i Bitolj, 29 VIII klub Vršac i s danom 3 o. mj. klub Leskovac u RE. I.

Čestitam ponovno novim saradnicima na našem rotarskom delu.

5. Svi naši klubovi primili su pismo od R. C. Opelika Alabama U. 5. A. u kojem nas ovaj poziva da posvetimo jedan sastanak »međunarodnom sporazumevanju«.

Molim klubove da se tom pozivu odazovu i da odrede zato prvi 5astanak u mesecu decembru.