Jugoslovenski Rotar

5

Rotary može da mnogo stvori u tom pogledu. Njegova se zadaća sastoji u 3 reči: skupljati, obuhvatiti, uskladiti: skupljati dobru volju; obuhvatiti nastojanja; dovesti u sklad metode i nazore.

Naročito pokazuje se ogromna korist, koju može imati Rotary baš u Evropi za opću kulturu. U klubovima latinskih zemalja, a naročito i u Njemačkoj bavili su se mnogo sa tom zadaćom. Nalazim i na programu za Kongres u Veneciji vanredna izvađanja o tome, pa želim da iznesem o tome i svoje naziranje. U današnje doba je izložen poslovni čovjek kao i učenjak sve užem specijaliziranju usled svakog dana sve kompliciranijih gospodarstvenih odnosa, usled napredka u znanstvenom istraživanju na svim područjima i usled silno skupljenog znanja. To specijaliziranje je tim pogibeljnije, jer sve više ograđuje ljude u dodirnim točkama. Ljudi, koji posvećuju svoj život svome zanimanju, nisu više u stanju da slede znanstveni, književni i umetnički razvitak njihoVog vremena. Postoji pogibelj da se posve otuđe tome razvitku i da su za nj izgubljeni u sredini sveta, koji više ne poznaju.

Evo, koje usluge može Rotary da pruži ovim ljudima! Sedmično dovodi ih u vezu sa istaknutim članovima drugih zanimanja i time pomaže, da se stvori ravnoteža između intelektualnih i moralnih snaga, jer ih za kratak čas oslobađa svakodnevne uskogrudnosti i stavlja ih u red opće civilizacije, gdje sudeluju na općim duševnim tekovinama.

Upliv rotarstva je tim opsežniji i korisniji, jer rotarstvo ne dovodi u vezu pretstavnika znanosti samo s jednim isto takovim ni jednog specijalistu industrijalea s opet jednim takovim već usled sastajanja na sednicama dolazi u dodir učenjak s poslovnim čovekom, spisatelj s trgovcem, umetnik s industrijaleem ili s odpremnikom.

Ovaj dodir raznih zanimanja je od neprocenive vrednosti već za to, jer tehnički napredak ima vrlo često svoj začetak u čistom znanstvenom istraživanju, jer industrijska produkcija za udobniji i ugodniji život nije ništa drugo već posledica pokušaja i istraživanja, koja su se poduzimala bez misli na materijalni dobitak.

Kroz ovaj dodir misaonog i trgovačkog sveta shvatiti će bolje industrijalci, koliku ogromnu zahvalnost duguju znanosti; učenjaci i istraživači moći će bolje shvatiti život izvan svojih istraživanja i razumeti će zadaće i poteškoće s kojima se mora boriti svaki čovek trgovine; čak umetnici i pisci dobivaju usled takovog dodira, jer umetnost ima svoj koren u životu, pa će umetnik naći više inspiracije, kad sam motri život trgovaca-industrijalaca sa raznim nazorima.

I.

Rotarstvo je vec mnogo doprineslo za ostvarenje svoje zadaće. Čuli ste već često o velikim potporama, koje je davao francuski Rotary, da cmogući i olakša učenje mladih učenjaka na akademiji Međunarodnog prava u Haag-u, a jednako je mnogima olakšao učenje na univerzitetima. |

U mnogim zemljama izdaje Rotary izvrsne časopise, u kojima se osim praktičnih i tehničkih rasprava nalazi odlične članke o književnim, znanstvenim, filozofskim, umjetničkim i t. d. pitanjima.

16