Jugoslovenski Rotar

U tome se ističe službeni list »The Rotarian« koji donaša vanredne članke, vredne pažnje, pa francuski »Rotary«, njemački »Der Rotarier fur Deutsehland und Oesterreich« i švajearski »Le Rotarien Suisse«.

Rotary doprinio je mnogo i za to, da se neukima omogući prvi korak za učenje literature i znanosti bar u glavnim ertama. Naročito naši amerikanski prijatelji dali su tu lep primer, kad su u Sjedinjenim Državama, u Mehiku, Kubi i u Južnoj Americi otvorili večernje tečajeve za podučavanje analfabeta.

Mnogi klubovi osnovali su i javne knjižnice.

III.

Za buduće predlaže: da časopisi i izdanja budu još doteranija, te da donašaju članke od visoke literarne i znanstvene važnosti i reprodukciju lepih fotografija, umetničkih dela i slično;

da se povećaju nagrade za znanstveno istraživanje;

da na distriktnim konferencama i na rotarskom kongresu bude svaki puta obrađena i raspravljena ponajmanje jedna tema, koja se bavi duševnom kulturom;

konačno treba naročitu pažnju posvetiti sudbini izobražene mladeži tako, da nakon dovršenih nauka ne bude prepuštena jalovoj sudbini, već da dođe u mogućnost, da se doista posveti duševnome radu.

Rotarstvo treba da misli na budućnost, treba da misli na mladež treba da joj pomogne, da može služiti općenitosti, kako služe rotari, ра i bolje, ako je moguće.

Giovanni Gorio (Brescia, Italia)

ROTARSTVO U SOCIJALNOM I EKONOMSKOM ZIVOTU

U povesti naSeg vremena punoj tako muénih dogadaja, kad se ¢itav svet nalazi u mukama, jedne velike transformacije zaslužuje doista posebnu pažnju razvitak, konsolidacija i napredak rotarstva, koje je uspelo da se u kratkom roku od 30 godina afirmira sa 3850 klubova i 162.000 članova, u 62 zemlje celog sveta. Taj razvitak pada u vreme, u kom su najsolidnije idealne vrednote postale diskutibilnima, kad se najpriznatiji ekonomski principi ruše kao lažni i kad su se najraznorodnije političke i socijalne koncepcije ostvarile u istorijskim prevratima. Usprkos svih najrazličitijih situacija, pod svim klimama, rotarstvo živi svojim društvenim životom i njegovi članovi širom kontinenata zadržavaju jedinstvo misli i iskreno drugarstvo, koje se na svetskim sastancima rotara najbolje i najočitije pokazuje.

Taj svoj vitalitet i sposobnost da se dalje uspješno širi, rotarstvo ima da zahvali u prvom redu načinu svog sastava po kom ono prikuplja svoje članove, ne po određenim političkim, socijalnim, ili filozofskim principima, nego po njihovom konkretnom, ekonomskom, profesionalnom, ili naučnom pozivu i to uz pretpostavku, da su članovi svesni svoje odgovornosti prema zajednici uopće. U tim dvim elementima leži

17