Jugoslovenski Rotar

Po tom slede referat brata tajnika Rotha o radu kluba Subotica u petgodišnjem razmaku njegova Života.

Slede darivanja sa strane delegata, koja domaćinski klub uzvraća s ukusnim iz drva izrađenim predmetima, kojima se je pomoglo ujedno i jednog domaćeg obrtnika.

Čitaju se pozdravi iz raznih domaćih i stranih klubova, pretsednika R. I. B. I. Robinsona, Sekretara Perry-a, Pottera, guvernera Čehoslovačkog, Švajearskog, Nemačkog distrikta i t. d.

U torbu je sakupljeno Din 351.— koja ée svota biti predana jednoj humanitarnoj ustanovi Васке Topole.

U 12 časova zaključen je oficielni deo sastanka; u neoficielnom poveo je brat guverner prvi kolo. Igra i pesma vladala je do nešto pre 6 sati u jutro, jer je u 6 sati polazio voz.

R. C. Banja Luka pretresao je i utvrdio program svog rada.

Klub izdržaje jednog štićenika u konviktu, priložio je za zimsku pomoć Din 1.000.— i 10 kola drva (darovatelj »Bosnabois« d. d., kojeg je predsjednik član kluba) i pomoglo je radnički športski klub »Borac«.

К. С. Beograd čestitao je svom pretsedniku Pelivanoviću i članovima dr. Stojadinovicu, Letici, StoSovicu i dr. Prziéu, koji su primili visoka odlikovanja.

Tokom meseca održana su sledeća predavanja: Dr. Peičić: »O knjizi Paula Harris-a This Rotarian age«, Dr. Petrović: »Put u oblast južnog pola, II. deo«, St. Koen: »Izveštaj o sednici administrativnog odbora R. I. održanoj u Parizu 27 novembra o. g.«, Dr. Jelačić (R. C. Skoplje): »Iz političke filozofije savremene Nemačke«.

Rot. Dr. Peičić preuzeo je da prevede sa engleskog brošuru »Štsa mogu Rotari da učine za decu«.

Povodom posete pretsednika kluba Pelivanoviéa R. C. Madrid, gde je održao govor o saradnji Španije i Dubrovnika izmenjena je zastava sa ovim klubom.

Za, postradale od poplave u Skoplju priložio je klub Din 1.000.—.

Е. С. Bitolj posvetio je prvu sednicu u mesecu međunarodnom služenju gde je Rot. Vlastimir Popović održao o tom predmetu predavanje.

Tog meseca održao je interesantno predavanje Branko Naumović: »Poljoprivreda Pelagonije i mere za njeno unapređenje«.

Klub je postavio kandidaturu Josipa Mihajlovića iz R. C. Skoplja za guvernera za god. 1936/37.

Klub je sudelovao u zimskoj pomoći svog grada, na način da je nabavio 530 pari cipela za sirotu decu.

R. C. Dubrovnik. Odrzani su slede¢i referati: Bravaci¢: »O zemlj. zaStiti<, Raucher: »Radovi na pruzi Bileće—Nikšić«, Miloš: »Pomorsko tržište«, dok je nerotar Čulić prikazao osnovne linije uredbe o turizmu.

Kao Božićni dar doprineo je klub Din 2.500.— za ishranu siromašne dece.

R. C. Karlovae. Predavanja održali su u tom mesecu inžinjeri i to: Ing. Marić Nikola: »Međunarodno služenje«, Ing. Naumović: »Velikani historije, FE. Leseps graditelj Sueskog: kanala«, Ing. Jamnicky: »EksploZIV I vatra u rudnicima«.

R. C. Leskovae, Predavanje: Stojilković: »Istorija mlinarstva«.

26