Jugoslovenski Rotar

Klub je zaključio da se i ove zimske periode, daje pomoć u hrani za ishranu školske siromašne dece, kao i pomoć u odelu i obući.

Za nevoljne sabrano Din 738.—.

Е. С. Slavonski Brod. U ovomesečnoj tabeli o frekvenci nalazimo ı R. C. Slavonski Brod, jer je prema saopštenju iz Chicaga dne 23 decembra primljen u R. I. dok se inauguracija kluba izvršila 9 decembra.

Ta svečanost privukla je mnogo rotara iz drugih klubova. Bilo je zastupano svega 13 kluba našeg distrikta sa 30 rotara, među njima i pastguverner Dr. Krejči, koji je hteo da vidi kako je uspjelo delo, koje je on započeo.

R. C. Slavonski Brod bio je tu prisutan 100%.

Sastanak je otvorio pretsednik kluba brat Šrepel i predao pretsedništvo guverneru Dr. V. Ružiću.

Za vreme večere guverner diže prvu čašu u zdravlje Njeg. Veličanstva Kralja Petra II. što sva braća burnom aklamacijom popraćuju.

Pretsednik opStine Slavonski Brod, rotar Dr. E. Kovačić pozdravlja u ime grada lepim rečima rotare iz sviju krajeva naše prostrane otadžbine i želi dobar rotarski rad.

Nakon večere uzimlje reč pretsednik kluba br. Šrepel. Njegov govor edaje duboko shvaéanje rotarske misli.

On veruje da će rotarstvo biti jedna od onih snaga koja će doneti čovečanstvu, nakon svetskog rata, koji je značio skoro bankrot čovečanstva, snošljivost i svetlost, a time i bolju budućnost. Veruje da budućnost leži u međusobnom sporazumevanju i prijateljstvu a ne u otrovnim plinovima, bombama i tankovima.

Kad su bili uništeni vinogradi u Brodu importirali su brođani amerikansku podlogu za svoje vinograde da ih opet podignu, pa tako i mi danas importiramo ideju rotarstva iz Amerike, no sa željom da na tu zdravu američku podlogu kalamimo ono što je naše dobro i vredno. Veruje da će takva biljka biti otporna protiv svega što je štetno, a роuzdana karika u rotarskom radu.

Na te riječi pretsednika čita tajnik Bosnić istorijat kluba iz koga se razabire kakvom ozbiljnošću su vođeni preparatorni radovi za osnutak sa strane kumovskog kluba Vukovar a naročito sa strane braće Maksimovića i Poppa, kojima je bila predana briga oko osnutka kluba.

Nakon što je blagajnik izvestio o stanju blagajne i predao guverneru ček na 100 dolara kao upisninu u R. I. uzima reč guverner Dr. V. Ružić.

U prvom redu zahvaljuje prisutnom pastguverneru Dr. Krejčiju na početnom radu kod osnutka kluba. On znade, da je u Brodu težak teren za rotarski rad i zato je došao i ako sa velikim veseljem ali i sa izves-; nom zebnjom na prvi sastanak dne 22 jula t. g.

Pored sveg priznanja, koje odaje članstvu kluba u Slavonskom Brodu, on veruje da je samo rotarska misao mogla stvoriti skup ljudi, koji ne očekuju od svog rada nikakve lične koristi već su pripravni da pomažu svaku koristnu delatnost svoje okoline, da šire ideju među.,sobnog upoznavanja i zbližavanja naroda.

Oni neka budu ali svesni, da čovek može raditi na međunarodnom zbližavanju samo onda, ako u prvom redu ljubi svoj narod, ako u prvom redu radi za svoju domovinu.

28