Jugoslovenski Rotar

Zatim slijedi referat rotara Dragana Tomljenovića (R. С. Хагтеђ):

DUZNOSTI PRETSJEDNIKA I TAJNIKA JEDNOG ROTARY KLUBA

»Draga braćo! Svrha je našem današnjem sastanku, da svaki pojedini od nas, koji povjerenjem svog kluba dolazi na mjesto pretsjednika ili tajnika, dobije u najkrupnijim crtama uputstva o svojim dužnostima na tom odgovornom mjestu.

Na prošlogodišnjem sastanku pretsjednika i tajnika, održanom pod predsjedanjem tadanjeg guvernera 77. distrikta, brata dra. Viljema Krejčija, a pod čijim pretsjedanjem se i današnji sastanak održava, bilo je nekoliko referata, koji mogu poslužiti svakom novom pretsjedniku i tajniku kao najbolji uvod u njegov budući rad, a ujedno ga upoznavaju u tančine sa našom velikom organizacijom.

Slobodan sam, draga braćo, da dadem svakom bratu jedan primjerak izvještaja prošlogodišnjeg sastanka, u kojem su sadržani svi referati. Vidjet ćete na prvi pogled, da će ovaj izvještaj biti najbolji priručnik u Vašem radu. Referati obuhvaćaju:

1) opštu organizaciju Rotary International,

2) unutrašnje ustrojstvo Rotary klubova,

3) princip služenja u R. 1.,

4) članstvo u R. 1.,

5) administrativni rad u klubu,

6) frekvenciju u klubu.

Kada je sve ovo tako temeljito obrađeno, onda je faktično suvišno da Vam se nešto još govori o radu Rotary kluba.

Do dana nastupa dužnosti imade još dosta vremena da se upoznate sa sadržinom pojedinih referata, a uostalom imali ste prilike da vidite kako i na koji način se odvija rad u klubu. A tu je još i evropski sekretarijat, koji će Vam također dostaviti razne upute.

Dozvolite mi da Vam ipak kažem nešto o dužnostima pretsjednika i tajnika, kako su iznesene u uputama Rotary International.

Pretsjednik i tajnik su »polovi« oko kojih se okreće uprava jednom kluba. Oni moraju da rade ruku u ruku. Uspjeh obojice uslovljen je međusobnim radom. Bezuvjetno je potrebno da pretsjednik i tajnik poznaju štatute i propise, jer bez poznavanja istih nemoguće je vodstvo kluba.

Pretsjednik kluba, privolom upravnog odbora, nadzire rad ostalih odbora. Šastavlja odbore da mogu nesmetano i uspješno raditi. (Sematski prikaz odbora naći ćete u štampanom izvještaju).

Pretsjednik vodi sve sjednice upravnog odbora. Sastajanje odbora različito je u pojedinim klubovima, ali najmanje jedamput u mjesecu mora se upravni odbor sastati na sjednicu.

Pretsjednik sazivlje odmah na početku nove rotarske godine klupsko vijeće, koje se sastoji od članova upravnog odbora i pročelnika svih odbora u svrhu saopćenja informacija dobivenih na distriktnoj konferenciji i utvrđivanja radnog plana na temelju sugestija pretsjednika.

Redovitim sastancima pretsjedava pretsjednik i on ih vodi, dočim izvještaji, objave itd. spadaju u djelokrug tajnika. Treba paziti da sastanci počnu i svrše u točno vrijeme.

12