Jugoslovenski Rotar

Na konferenci učestvovali su: 150 jugoslovenskih rotara, 84 dama, ukupno 234; od stranih klubova 18 rotara i 12 dama, ukupno 30. Prema tome prisustvovali su konferenci 168 rotara i 96 dama, svega 264 osobe. Od Jugoslovenskih rotara bilo je prema tome na konferenci oko 250/0 celokupnog članstva 77 distrikta.

O samom radu konference, te o donesenim zaključcima govori izveštaj odštampan u našem oficijelnom glasilu.

Nagradu za najbolje učestvovanje na distriktnoj konferenci dobio je R. C. Slavonski Brod, a trofeju za najbolju frekvencu u rotarskoj godini 1935/36, R. C. Vukovar. Cestitam !

2. Sastanak pretsednika i tajnika 77 distrikta R. I.

odrzan je 1 maja o. g. na parobrodu ,Prestolonaslednik Petar“ u Dubrovniku.

Usled moje zaprečenosti pretsedovao je tom sastanku pastguyverner distrikta, Dr. Viljem Krejči. Sam izveštaj otštampan je u našem glasilu. Tom sastanku prisustvovali su 14 pretsednika, 16 tajnika i 15 ostalih rotara, svega 45 rotara. Budući guverner odrediće verovatno još jedan sastanak pretsednika i tajnika u toku naredne rotarske godine.

3. Za rotarsku godinu 1936/37, prigodom distriktne konference u Dubrovniku, izabrani su za:

guvernerskog kandidata pretsednik R. C. Novi Sad, Dr. Vlada Belajčić,

člana E. A. C. pastguverner Edo Marković (R. C. Beograd),

a za zamenika člana E. A. C. Stevan Pavlović (R. C. Beograd).

Molim da i ovim putem prime moje najsrdacnije čestitke.

Ugodna mi je dužnost objaviti, da će guvernerski kandidat Dr. Belajčić poći na Godišnji kongres u Atlantic City. Kako svaki Rotary Club treba da je na go-

dišnjem kongresu zastupan, to sam mišlenja, da je najpodesnije ako povere svoje Zastupanje pretsedniku Dr. Belajčiću. Za tu svrhu potrebno je da klubovi, iz Zdricha primljene punomoćii iskaznice, odmah ispune i pošalju izabranom guvernerskom kandidatu.

4. Charter-slava.

R. C. Bitolj primio je dne 31 o. m. svoj charter. Predaju izvršio je u mom zastupanju pastguverner našeg distrikta, Dr. Viljem Кгеја.

Bratskom Bitoljskom klubu srdačno čestitam!

5. Ekstenzija.

Pred sam kraj rotarske godine dobiva naš distrikt novog člana: R. C. Niš. Ovo je velika zasluga R. C. Leskovac, kojem srdačno zahvaljujem.

Inauguracija R. C. Niš izvršena je dne 3 juna O. g., po mom zameniku, pastguverneru Dr. Viljemu Krejéi. |

6. Salzburg.

16 do 17 maja o. g. odrzana je distriktna konferenca 73 distrikta (Njemačka i Austrija) u Salzburgu.

Naš distrikt zastupao je pretsednik R. C. Maribor, Anton Krejči, praćen od rotara Dr. Frana Stamol i Josifa Loos (oba R. C. Maribor). Učesnici na toj konferenci bili su najlepše primljeni, a izveštaj o samom radu objaviće se u posebnom članku u julskom broju našeg glasila.

Hvala rotaru Krejči-u i Mariborskim rotarima na ovom delu.

7. Teplic-Šanov.

30 i 31 maja o g. održana je u Teplic-Šanovu distriktna konferenca 66 distrikta (ćehoslovačkog).