Jugoslovenski Rotar

Ako rotarska načela ne budu rukovodni motivi za sve naše postupke i za sva naša dela; ako ona ne zrače kroz celu našu ličnost i kroz ceo naš život, — kako može rotarska misao, da nađe odjeka u našem društvu, užem i širem, kako može da dođe do izraza i do dejstva u zvanjima koja zastupamo, u mestima u kojima živimo, u narodu i državi čiji smo verni sinovi, u ogromnoj porodici celog čovečanstva za čije se ideale borimo.

Ta treća, unutrašnja rotarska ekstenzija, kako ju je veoma umesno i duhovito u svome pismu nazvao uvaženi naš pastguverner, brat Krejči, nepisani je naš rotarski zakon, koji je od presudnog značaja za daljnji razvoj rotarske organizacije.

Hoćemo li da služimo rotarskoj ideji, moramo biti istinski rotari, rotari dela, koji rotarski ideal služenja, tu sumu rotarskih težnja, iskreno i ozbiljno prihvaćaju u sva četiri njegova vida, rotari, koji su to ne samo po značci i ostalim spoljašnjim znamenjima, nego po srcu i duši. Da takvi budemo, traži od nas naša rotarska savest, traže od nas ozbiljna i teška vremena koja preživljavamo.

Uvaženi naš guverner, brat Ružić, kada je prošle godine preuzimao guvernerski lanac, rekao je da je težak; i u duhovitoj igri reči ukazao je na teško breme dužnosti skopčanih sa guvernerskom funkcijom. Ja bih ovom prilikom da ukažem na drugi jedan momenat: na sjaj, čistoću i čvrstoću beočuga — karika — od kojih je sastavljen i na divan amblem koji je o njemu pričvršćen.

Svaki prsten pretstavlja po jedan naš klub, a amblem na lancu simbol je naše domovine, naše svima nama iznad svega drage Jugoslavije. Kao što je ovaj lanac, i ako je sastavljen od delova, čvrst i jak zato što su mu beočuzi čvrsti i jaki i ukopčani jedan u drugi, tako će i naše jugoslovensko rotarstvo biti jako i čvrsto, ako svi naši klubovi budu takvi; ako njihov duh i rad bude čist i sjajan i neprijemljiv za rđu nerotarskih pojava kao ovo zlato što je, i ako budu u snažnoj bratskoj ljubavi prekaljeni i međusobno nerazdruživo povezani u jedan jedinstveni bratski rotarski lanac. I kao što guvernerski lanac nije puka dekoracija, nego služi kao nosač amblema naše otadžbine, tako i naš bratski lanac rotarskih klubova nesme da bude samo jedan ukras više našeg nacionalnog i društvenog života nego treba da bude jedna od onih moralnih vrednosti i snaga za koje je čvrsto privezana bolja i srećnija budućnost našeg naroda i naše zemlje.

Kada je pre godinu dana dragi naš brat Krejči predao guvernersko kormilo našeg rotarskog broda u ruke prvog njegovog: kapetana, brata guvernera Ružića, uzviknuo je svima jugoslovenskim rotarima: »Rotarski momci, na brod, svaki na svoje mesto! Pomozite bratu guverneru, da naš rotarski brod posle jednogodišnjeg putovanja preko nemirne pučine života sretno dovedemo natrag u polaznu luku naše distriktne konferencije, kreatu rotarskim duhovnim blagom«.

Sada, kada se po Vašoj odluci našeg distrikta prenosi sa obala našeg divnog plavog Jadrana u beskrajne ravnice naše žitorodne Vojvodine, onamo gde blagi vetrić nad zelenom pučinom trudoljubivo obdelanih njiva i polja okrepljujući hladi oznojeno čelo našeg seljaka, tog večitog roba naše matere zemlje, i gde će za mesec-dva da se zaleluja i za-

90