Jugoslovenski Rotar

mali dio velikoga konglomerata — ali također svaki aiom ima svoju jasno mu označenu zadaću, koju mora izvršiti isto tako kako to zahljeva ustrojstvo citavoga sistema. Istina je, da se u svemiru ne bi valjda ni osjetilo, ako samo jedan atom ne bi postigao očekivanoga uspjeha, niti bi naga svjefovna organizacija prestala obstojati ako bi ba’ slucajno naš klub više ležerno bhfio vršiti svoje dužnosti. No &ta bi bilo, ako bi svi atomi zatajili i ako bi se u našoj rofarskoj zajednici svi klubovi prepustili letargiji i ako bi Zivotarili bez poleta, koji je tako jako potreban kod svakoga idealnoga djelovanja. Svi klubovi su po svojim pravima jednaki; pa isto tako i po svojim duznosiima; ni jedan pa ne smije drzati prekrizene ruke na račun drugoga i u mišljenju, da će ga skupni uspjesi dići i da će njegovu nedjelatnost prikrifi djelovanje zajednice.

Predaleko bi iglo, ako bi htio veé u ovim uvodnim rjecima preraditi sve grane naSega djelovanja. Za svaku treba izraditi poseban program, čije je izvođenje polrebno usmjeriti u suglasnu skladnost ı zaokruženu cjelinu. O svemu tome mi ćemo se doskora porazgovariti.

Mislim pak, da ipak treba spomenuti nekoliko opéih pitanja, kojima 7a’ klub mora posvjetiti posebnu paznju.

Ja sam već kod jedne druge prilike spomenuo, da nam povećanu djelafnost nalaže činjenica, što nismo sa svojom kandidaturom u distriktnoj konferenci uspjeli iako su upravo sve okolnosti govorile za to. da imamo guvernera ove godine među svojim članovima. Dokazati moramo, da smo čvrsf i radin klub, vrijedan povjerenja onih delegata, koji su glasovali zi nageaa kandidata. Bezuvizino izvrsivanje svih pre-

Испод Дурмитора

15