Jugoslovenski Rotar

kad svi znamo, da u našoj državi imamo još na stotine i stotine sela koja nemaju do sada još nikakovog pula i od jeseni do proljeća ne mogu iz svog sela da izađu ni sa praznim kolima.

Tko od ovih kritičara ima pravo ili pak ima pravo Kraljevska vlada, to prepuštam, braćo, Vama na ocjenu.

Kod nas doduše još nije razvijen automobilski saobraćaj, jer u državi ima tek 18.000 motornih vozila, ali vjerujem da smo svi složni u tome, da razvitak motorizovanog saobracaja treba forsirati u interesu narodne privrede, turizma i narodne odbrane, a dobri putevi sa savremenim kolovozom su prvi preduslov za taj razvitak. Ako nas sreća posluži da monopolska uprava uspije u svom radu i pronađe izdašna vrela nafte kod Tuzle i na Majevici, tada ée biti i problem motorizacije našeg saobraćaja brzo riješen. Međutim moramo biti svjesni, da automobilski saobraćaj kod nas neće još dugo imali onu brzinu i sigurnost, pa i na modernim putovima, kao što ga ima u zapadnim zemljama, jer je kod nas mnoštvo plašljivih konja, čopor svinja, stada ovaca i jata gusaka pored nedisciplinovanosti nagih kirijaša, još uvijek velika zapreka sigurnom i brzom automobilskom saobraćaju.

Glavno je po mom mišljenju, da je led probijen i da smo otpoéeli sa gradnjom modernih drumova i da smo sada bar u onom stadiju u tom pogledu gdje je na pr. Čehoslovačka bila 1928 god.

Sva nastojanja uplivnih ličnosti morala bi biti skoncenfrisana na fo, da se što prije donese zakon o putnim fondovima, kako ga je projekfovao sadanji ministar građevina g. Dr. Marko Kožulj. Prema tom zakonu prihodi putnog fonda (carine na automobile, takse na benzin’ i td.) sluzili bi za ofplatu anuiteta jednog velikog zajma iz kojeg bi se kreditirala gradnja mreZe modernih puteva u našoj zemlji, a u prvom redu puta Beograd—Zagreb—Ljubljana—aust. granica i primorsko turistickog puta Susak—Split—Kotor—Budva.

Омладина данашњице Јосиф Маће (Р. К. Петровград)

Када чујемо реч „омладина", сваки од нас замишља групу млађих људи, боље рећи, младића у борбеном ставу. Ни на крај памети нам није, да у њу урачунамо и женски нараштај. Ваљда зато, што се женска омладина по своме начину живота, лакше припагођује друштвеном склопу. Заиста девојка од 12 година, већ је друштвено биће, живи у привидном складу са светом и има много упорног у држању — осуђује сваког, који се не држи друштвених прописа и правила опхођења или тренутне моде — а то је црта најокорелијег конзерватизма, одраслих. Мушки нараштај је много слободнији у своме психофизичком склопу. И женски нараштај је већ на путу — услед слободнијих назора одгоја и све

25