Jugoslovenski Rotar

Pregled rada naših klubova

Banja Luka. Br. Boberié primio je pretsednicki <ekié iz ruku br. d-ra Moljevića i prifom su izmenjeni pozdravi starome i novome pretsedniku. Osiale sednice su provedene u najlepšem drugarskom zabavljanju, fe je i ovde još jednom роtvrdena činjenica da su rofarski klubovi preka pofreba baš manjih gradova u našoj olfadžbini.

o ~" =" ; = ~ 1 ЈЕ ge |

Beograd. Beogradski rofari svoje јећпје sastanke provode van svoga utvrdenog slana kod „Srpskog kralja”. Jedno je veče provedeno u Topčiderskoj restoraciji, drugo na Dedinju, a freće na Dunavu i Savi, na zasebnom Бгоди дозјоIjubivog brodovlasnika g. Drag. Joksimovića ovd. industrijalca. Novi pretsednik dr. Andra Nikolié odlučio je da letnjim sastancima uvek prisustvuju i nase sestre odn. zene braée rofara i da se ovi sastanci ponajpre posvećuju drugarstvu i boljem međusobnom upoznavanju. Naravno da su i na ove saslanke gosii i rolari i nerolari uvek dobro doši'i.

o

Fifolj. Ovaj klub je posetio kao nerotar g. dr. Miodrag Grbié, kustos Muzeja Kneza Pavla. Na ofpozdrav br. pretsednika zahvalio se g. dr. Grbić i pozvao sve članove R. K. Bitolj, da vide oflkopane delove slfare rimske Heraklije, gde će on kao rukovalac na otkopavanju odrzati predavanje o ovome slarome gradu i upoznati članove sa rezulfafima dosadašnjeg rada. Jednu pohvalnu novinu je uveo ovaj klub: članovi preko leta drže sednice u bašti gde su u isto vreme i bioskopske pretstave. Br. Jevticé, kao sopstvenik hotela, pruža braći i ovo lefnje uživanje, naravno: braiski

— besplatno. e

Cuprija-Jagodina-Paraéin. Klub je primio od Centrale u Cikagu potvrdu prijema u veliku rofarsku porodicu. Registracija ovog kluba nosi broj 4314. Jedan americki klub u Dzonstaunu (Pensilvanija S. A. D.) ima broj 314, te je stoga americki klub €estitao moravskom klubu najsrdacnije i oslanjajući se na brojni napredak od 4000 klubova želi veliki uspeh. Na jednom jagodinskom sastanku odiuceno je da se br. Guverneru predlozi 4 septembar za dan proslave čartera. Nameravani izle} sa sesframa u Senjski Rudnik odložen je zbog smrti Patrijarha Varnave. Predavanje je održao br. Žika Nikolić: Ulisci s pula po Francuskoj i sa Pariske izložbe. Inž. Stojšić je dao iscrpan referat o radu Balkanskog Instituta u Beogradu i predlozio da se sva izdanja ovog Instituta nabave za klupsku biblioteku.

Dubrovnik. Za vreme lela klub drži svoje sastanke u hotelu „Lapad”. Pored gosliju rolara iz domaćih klubova, beleži klub posele iz stranih klubova: Chicago, Jaffa-Tel-Aviv, Prerov (CsI. br. dr. Josef Jurka) i London. Zapazena | je пагосно poseta brata Feighnera iz R. K. Chicago, prakličnog radnika u rotarstvu, čije je sivaralačko, delo bilo uveliko priznato i cenjeno na nedavnoj Rotarskoj konvenciji u Nici. Pri odlasku iz Dubrovnika br. Feighneru je predat za uspomenu jedan lep poklon koji ga je uveliko zadovoljio. Brat N. Vukčević referisao je vrlo iscrpno i informafivno o svome putovanju iz Nice u Pariz, na svetsku izložbu, zafim u Nemačku i o svojim posetama koje je učinio R. K. u Parizu i Berlinu. Brat Drag.

36