Jugoslovenski Rotar

стоји још увек начело слободне трговине и слободне делатности, и баш зато не треба запостављати онај сталеж, коме је судбина доделила да се бави таквим пословима, јер тај сталеж који је и раније сарађивао моћи ће увек корисно послужити поред државне интервенције у привредном животу. По нашем мишљењу, суштина нових формула у привредној функцији државе лежи баш у томе, како се то из напред изложених детаља види, да држава уређујући и регулишући размену робе као и осталу делатност створи и омогући најширу сарадњу свима народним слојевима одн. свима грађанима, који за то долазе у обзир, и да свакоме обезбеди пристојан живот. То је по нашем мишљењу циљ, то је тежња која се жели спровести путем нових реформи, да би се до крајњих граница могућности задовољила социјална правда.

Наша земља обдарена је природним богатствима и има у изобиљу вишкове разних производа, којима може удовољити потребу других земаља. Под таквим околностима може се створити, може се омогућити рад и сарадња свих заинтересованих сталежа. За сад предстоји могућност искоришћења наступеле коњунктуре и зато је дужност свих нас да свестраном сарадњом допринесемо општем побољшању економких прилика у нашој земљи.

Подизање стручног привредног подмлатка Никола Бањац (Р. К. Ниш)

Подмладак значи будућност. Посматрајући подмладак и проучавајући идеале којима нови нараштаји стреме, може се доста приближно оценити и будућност дотичног народа.

Кошница која се није побринула за свој подмладак, осудила је саму себе на смрт. И наша привреда, ако жели себи живота и напретка, мора с промишљеним планом решавати проблем подизања свога подмлатка.

Нажалост, наш привредни подмладак не подиже се плански, већ је исти остављен самом себи и случај је да се по неки омладинац подигне, оспособи и успе у животу.

Истина, ми имамо доста државних и приватних трг. школа и академија, али оне не васпитавају подмладак за практични самостални рад, већ њихови ђаци већином одлазе у разна канцеларика звања.

Стварни данашњи трговци и занатлије, постају увек кроз практичну школу шегртовања и помоћничког рада.

Овог пута осврнућемо се само на шегртско питање.

Шегртовање није лака ствар и оно спада међу најтеже дужности, јер шегрт који је обично дечко између 12 и 14 година, мора први да устане, па преко целог дана да обавља све послове и на крају увече да последњи легне.

Телесно слабо, неотпорно и болешљиво дете, неће моћи ни мање напоре да савлада, оболеће и заостаће у своме послу. Не-

17