Jugoslovenski Rotar

6. Porast u Klubu. Polrebno је pregledati pažljivo koja zvanja posloje u vašem meslu, a čija aktivnost nije zastupljena u vašem klubu, pa lu prazninu što pre popuniti. Ovom prilikom imati na umu sve obzire, lako da novi članovi poznajući sve dužnosti, ulazeći u rofarsku zajednicu, postaju u isto vreme i pravi rofari.

7. “Cutline of Classification.” Ovaj klasifikacioni nacrt, koji postoji nažalost samo na engleskom, sadrži mnoga zvanja koja u našoj zemlji ne postoje. Isto tako, kod nas ima zvanja za koja se ne zna u drugim zemljama. Stoga je u ovom smislu dopušteno uzimali za članove i one preistavnike zvanja i radne aktivnosti koji se ne nalaze u pomenufom zborniku. :

8. Novi članovi. Za najveću je osudu svaka neopravdana isključivost koja bi smefala primanju novih članova. Dešavalo se, nažalost, da odlični ljudi u svakom pogledu nisu poslali rofari samo zbog rđavo shvaćene isključivosti na kojoj ne počiva Rolarsivo, već na savesnom odabiranju.

9. Gosti. Odlazeéi u poselu sfranim klubovima, pojedini članovi dovode sobom i goste nerolare iz svoga mesfa, a poneki čak | пегојаге iz mesta u koje i sami oni kao gosti dolaze, ne obaveStavajuci prethodno i ne iražeći pristanak pretsednika domaćinskog kluba.

Ma koliko se zelelo da nai rofarski rad bude što više poznat i onima koji ne pripadajpu rotarskoj zajednici, ovakav se postupak ne sme dopustiti, jer se može desili, slučajno, da gost nerofar nije u najboljim odnosima sa kojim od braće iz domaćinskog kluba.

10. Medunaredne rofiarske konvencije. Skreće se naročita pažnja na odredbu čl. Il. faé. 1 Rotarskog ustava prema kome gubi pravo članstva R. |. svaki klub koji je organizovan pre 1 maja 1934 a nije imao zvaničnog preistavnika (delegata) ni па jednoj međunarodnoj konvenciji koje su se od foga doba do danas održale.

Kako je svaki takav klub u opasnosti da prestane pripadali zajednici R. Il., neophodno je da se odmah pismeno obrafli sekretaru R. |. sa navodom ozbiljnih razloga koji bi ga mogli izviniti za neodašiljanje svojih pretstavnika ni na jednu od ovih konvencija.

11. Konvencija u San Francisko. Nije rđavo još sada рот јан па ovu međunarocdinu konvenciju koja će jula meseca iduće godine okupiti u bratski zagrljaj sve rotare celoga sveta.

12. Cetvrta regionalna kenferencija. Centralna uprava R. |. odobrila je preporuku Savetocavnog evropskog komiteta, da se сејупа regionalna konferencija za Evropu, Afriku i Malu Aziju odrzi u Stockholmu, u Svedskoj, 3 i 4 septembra 1938 godine. Ako bi koji od naših klubova imao kakav predlog za dnevni red ove konferencije i njen program rada, trebao bi da to šio pre dostavi pretsedniku organizacioпод Котнеја гојаги Кин Ве аде, Вбгећизе!, — Stockholm (Suéde); kao sto je fo veé trazeno Bulltenom No. 2, upucenom od strane Kontinentalnog evropskog sekretarijata pretsednicima i sekretarima sviju klubova odnosnih zemalja. j

13. Predaja povelje. Čefvrtog septembra o. g. imao sam čast i zadovoljsivo da predam povelju klubu Ćuprija—Jagodina—Paraćin, kojom je prilikom u Jagodini održan veoma, u svakom pogledu uspeli sastanak.

2