Jugoslovenski Rotar

cbuzelih vrućom željom da posluže drušivu, i rešenih, da bi poslužili ovom icealu, da iraže sve šlo zbližuje i da izbegavaju sve šfo razdvaja.

Ciljevi Rotarsiva, fakode, zasluzuju da budu poznati od strane sviju naših arugova. Oni izražavaju celokupan naš program, jer oni pokazuju u kome duhu svaki rolar freba da prilazi rešavanju Žživolnih pitanja. Naši su ciljevi jedna vrsia principijelne deklaracije i, kao sve šlo je lepo, oni su uvek islinili. Dopustite mi zadovoljsivo da izrazimo njihovu sušfinu:

1) Razviće socijalnog smisla i kulla prijateljstva.

2) Profesionalna svest.

3)Korisna akcija u okviru Opštine i Države.

4) Zbližavanje naroda i opšii mir.

Baš na ovu poslednju lačku ja smatram za potrebno da privuéem vašu budnu pažnju. Svet se nalazi na feškim mukama i Rotarsivo ima zeista plemenili zactatak. Ono treba da fraži da razvija međunarodno razumevanje, ono razumevanje pod €ijim je znakom stajala Konvencija u Nici.

Posioje prokuSane meloce da bi se stvorile stalne i srdaéne veze između preisfavnika različnih zemalja. Ja ću navesti samo dve koje su bile sa uspehom upolrebljene u Evropi i koje bi mogle da budu primenjene svuda gde io dozvoljavaju prilike: 1) sivaranje Malih Komitela sastavljenih od preistavnika klubova različnih zemalja; 2) razmsna rošarskih predavača koji bi posećivali u ime svojih sugrađana druge zemlje, donoseći im dragocene podalke o osećanjima svojih sunarodnika i u isto vreme svedoéanstvo njihova prijateljstva. Koliko nesporazuma mogu da budu izbegnuti pomoéu ovih rotarskih susreta!

U granicama mojih skromnih snaga ja sam spreman da saradujem sa svakim od vas na opštem poslu i biću sretan da dobijem vaše sugestije. Ne usiru€avajie se da se obraéate na mene svaki put kada vi mislite da to treba uGinifi u korist Rotarstva.

Evo lo su glavne ideje koje sam ja hteo ада мат заорт па роcetku ove rotarske godine. Ja želim da ona bude plodna u smislu naših realizacija i ja vam unapred zahvaljujem na pomoći koju ćele mi pružiti.

Preveo Dr Alex. Jelačić (R. K. Skoplje)

VASPOSTAVITE TRCCVIMU, PROPAGIRAJTE MIR.

Rat nije Božije delo nego čovečije nedelo. Ljudima od misli i delovanja, građanima od velike pronicljivosti predlaže se ogroman ali visok zadatak da upotrebe svoj ulicaj za prihvatanje ovog programa razumevanja i poverenja u svrhu oslvarenja miroljubivih odnosa u funkcionisanju državnih uprava, u svrhu gajenja postenog poslovanja i zdruzenog napora za vaspostavljanje prilika privrednog blagostanja. Ti građani mogu dokazali svojim narodima da sklonost prema medunarodnoj anarhiji moze biti spregena, i da nijedan deo sveta ne treba da se pokorava neizbeznosti rata. Tako se moze izvesti gradnja trajnog mira. — Napisao Cordel Hull, ministar spoljnih poslova U.S.A. za septembarski broj ,,The Rotarian’.

4