Jugoslovenski Rotar

других многобројних грађевина, подигао и више Божјих храмова. До сада већ откривене три цркве и грађевине потврђивале би ове речи Прокопијеве. Ну било да се у овоме насељу крије, како ја Мислим, славни град Јустинијана Прима, било да он носи какво. друго, нама још непознато, име, оно се већ сада оцртава као археолошки локалитет првога реда од врло великога интернационалнога значаја. Досадашња открића у Царичином Граду имају огроман научни значај. Излази на видело дана једно врло велико рано византиско насеље из доба цара Јустинијана (У! век) које отвара сасвим нове хоризонте научноме истраживању.

Ове године ископавање је трајало нешто више од месец дана. Било је запослено просечно 80 радника. За речено време избачено је око 10.000 вагонета земље.

Врло је утешна појава, што се за ово ископавање испољио интерес са више страна. Мени је нарочито пријатно да истакнем, да су многа браћа ротари пружили помоћ С. К. Академији, у име које сам ја вршио ово ископавање! Брат Д. Летица, мин. финансија, брат Д. Стошовић, мин. просвете, брат Д-р М. Радосављевић, гувернер Нар. Банке, брат Тома Максимовић генерални директор творнице Бата у Борову код Вуковара, брат Марковић, ротар из Париза задужили су на тај начин много науку својим културним подвизима.

Jugoslavija pred Stalnim sudom Međunarodne pravde u Hagu

Brat dr. Zoričić u uvodu ponajprije iznosi kratak historijat člana 250 Trianonskog ugovora o miru na osnovu koga je Madžarska osporavala drzavama Male Antante pravo da svoju agrarnu reformu ргоједnu i na veleposjede madžarskih državljana. Član 250 zabranjuje konfiskaciju, odnosno likvidaciju, imovine madžarskih državljana, pa je Madzarska zeuzela stanoviste da j ekspropriacija veleposjeda po agrarnoj reformi znaci takovu zabranjenu konfiskaciju odnosno likvidaciju. Stanoviste drzava Male Antante nasuprot bilo je to da se él. 250 odnosi isključivo na mjere konfiskacije ili likvidacije donesene u vezi sa rafom profiv neprijafeljskih državljana, pa da se zato nikako ne može protegnuti na agrarne reforme, koje su zakoni socijalne naravi te pogađaju jednako veleposjede vlastitih kao i luđih državljana. Kad bi se prihvatilo madzarsko stanoviste, ovakovim bi se tumacenjem él. 250 Trianonskog ugovora ogranicio suverenitet drzava Male Antante i stvorio privilegirani položaj isključivo za madzarske državljane naprama svima ostalima, tako te bi to bilo veoma nalik na nekadašnje kapitulacije. Iz ovih je razloga najprije Rumunjska povukla svoga suca iz тјеšovitog Rumunjsko-Madžarskog arbifražnoa suda, uslijed čega je spor po Madžarskoj bio iznesen pred savjet DruStva naroda. ,

Predavač iznosi razne peripetije loga spora sve dok nije došlo do

20