Jugoslovenski Rotar

i umetniéki izradenu plaketu, pretstavljajuci stari Beograd sa simboli¢kim crtežima burnog vremena, koje se vekovima prevaljivalo preko naše prestonice, želeći našem mladom klubu najlepšeg uspeha. Govor omiljenog brata Kujundžića primljen je sa oduševljenjem i burnim odobravanjem. Pretsednik R. K. Zagreb br. dr. Stjepan Mlinarić česlifa našem klubu današnju proslavu, donosi pozdrave iz bratskog nam Zagreba i predaje nasem klubu umetnicki album slika i radova našeg čuvenog vajara: br. prof. Ivana Meštrovića, sa željom najlepšeg uspeha. između ostalog br. dr. Mlinarić kaže: „Kada smo primili poziv vašeg kluba za prisustvovanje proslavi chartera, mladog kluba u srcu Srbije, pala je u našem klubu jednodušna odluka, da klub iz Zagreba, srca Hrvatske, pošalje naročitu delegaciju klubu u srcu Srbije i da na čelu fe delegacije bude lično sam prelsednik zagrebačkog kluba. Ali kako su ostali delegafi kluba bili sprečeni, ja kao pretsednik, pretstavljajuci svoj klub, dožao sam jedini u Jagodinu i molim da se ostali izvine što nisu mogli doći”.

Iskrene reci br. Mlinariéa propraéene su bile zivim odobravanjem i aplauzom.

Dalje uzima reé delegat R. K. Skoplje br. prof. dr. Aleksije Jelačić, koji u ime svoga kluba srcacno česlita našem klubu i predaje uz izručene pozdrave na ime uspomene lepo obrađenu knjižicu: „Modić kroz Skoplje i okolinu”. Br. Jelačić u svome govoru izlaže znaéaj rotarskog bratstva i kao primer opisuje svoje posete stranim klubovima u Ceskoj, Francuskoj itd. Ističe ulisak sa svojeposele R. K. Paris, za čije je сјаnove grad Skoplje samo jedna malena geografska lačka, ali kada je izneo zaslavicu R. K. Skoplje kao poklon, onaj burni aplauz i topao pozdrav upuéen bratskom klubu Skoplje, oselio je svu foplinu i došao do uverenja, da istinsko bralstvo раја гојаге i na foliko geografski udaljenim гтпезнта. Br. Jelačić svojim govorom pridobio je srca svih prisutnih, uz zivu aklamaciju.

Pretsednik R. K. Pančevo br. dr. Mihajlović izručuje česfifke ! 10ple pozdrave braće. iz južnog Banata i navodi, da pre 32 godine poselio je prvi put kao gimnazijalac sa ekskurzijom srce predralne naše Srbije — naš Piemont — i da se i danas seća oduševljenja i Бгабкод prijema od braće Srba, ne samo u Beogradu i unufrašnjosti, već i od samog: fadašnjeg Vladara. Br. Mihajlović dalje opisuje slikovito prilike u Pančevu i j. Banatu i naglašava, da svi narodi, živeći kao manjina u toj pokrajini, uvek su lojalni i veoma dobri jugoslovenski državljani. Njegov govor bio je pažljivo saslušan i burno aplaudiran. Na ime poklona predaje našem klubu bogato izvezenu klubsku zastavicu sa znakom grada Pančeva.

Delegat R. K. Zemun brat Dr, Pelar Marković isporučuje u ime svoga kluba mnogo foplih bratskih pozdrava, Cestita nasem klubu biranim rečima današnju proslavu i predaje nam na ime uspomene zastavicu svoga kluba sa postoljem. Poziva našu braću, da posete prvom prilikom njegov klub, kadgod dolaze u Beograd.

Delegat R. K. Niš br. ing. Bogdan Knežević izručuje bratske pozdrave od sviju članova iz Niša, čestita proslavu i u svome govoru izražava radost da je između Niša i Beograda osnovan rotari klub, koji се u buduće bili kao veza između fa dva mesta. Našem klubu predaje

21