Jugoslovenski Rotar

bila servirana vecera. Za vrijeme večere nazdravio je pretsjednik Evropskog savjetodavnog odbora rotar William de Cock Buning Nj. Vel. Kralju Petru Il., koju su zdravicu svi prisutni popratili ustavsi. sa svojin mesta. Odmah je zafim prefsjednik zagrebačkog kluba rotar dr. Sijepan Mlinarić na našem jeziku najsrdačnije pozdravio u ime Rotari kluba Zagreb, naše drage i mile goste koji su se sastali u našoj sredini na vijećanju Evropskog savjetodavnog odbora. Naglasio je svoju veliku radost Sto su se odazvala i naga braéa rotari iz Jugoslavije u toliko velikom broju da prisustvuju ovoj svečanoj sjednici zagrebačkog kluba. Srdačno im. zahvaljuje na dolasku.

Posto je pretsjednik dr. Stjepan Mlinarié zavrsio svoj pozdravni govor, podjeljuje riječ našem past-preisjedniku rofaru Pavlu Ostoviéu koji na engleskom jeziku drži ovaj svečani pozdravni govor:

„Gospodine Prefsedniče, Gospođe i Gospodo, Braćo Guverneri i Rotari,

Dodijeljena mi je ugodna dužnost da u ime zagrebačkog Rolari kluba pozdravim guvernere i rotare iz drugih distrikata, koji su danas nasi dragi i mil gosti.

Nas pretsjednk rekao Vam je veé, kako smo mi sretni i ропозп! 510 je baš naš drevni grad ove godine izabran kao mjesto sastanka konferencije Evropskog savjetodavnog odbora. Ja io neću, stoga, zasebno naglašavafi. Ja se, međutim, nadam da ste svi osjetili da se nalazite medu pravim i iskrenim prijateljima.

Naši domovi i naša srca uvijek su otvoreni da prime nage prijatelje. Mi verujemo da su prijateljstvo i povjerenje jedini zdravi i stalni temelji civilizacije, kao i dobrih i mirnih odnosa među pojedincima i među narodima.

Rotartsvo je shvatilo temelnju istinu da se u svakom ljudskom biću nalazi božanska iskra, fe da svi ljudi, kao jedinice, feže ka višem cilju, te da su svi voljni da služe jednom idealu. Naše pojedinačno i narodno shvatanje ideala može biti različito a i dobro je da je različito. Jer ko je taj koji moze da tvrdi da je otkrio apsolutnu istinu? Razlicitim putevima i razlicitim metodama Covjegansivo nastoji da se priblizi istini. Sloznim naporima, saradnjom, medusobnim povjerenjem, dobrom voljom i trpeljivoscu, moZemo se nadati da ćemo postići još više forme civilizacije i socijanlog reda. Žalosna je sudbina čovječanstva gdje se pojam istine nameće, gdje se ideali diktiraju i gdje se sloboda misli i izražaja smafra zločinom. Takovo slanje silom prlika stvara sumnjiéavost, nepovjerenje i sva druga zla koja fruju odnose među pojedincima i među narodima.

SuStina Rotarstva je demokratija, su3tina demokratije je povjerenje i dobra volja. „Vjeruj, vjeruj, spasiće fe vjera”, — kaze naš pjesnik Ivan Mažuranić, — a ja Vam kažem da ako mi ne budemo duboko i pošleno vjerovali u čovječansivo, ako ne budemo imali povjerenja jedan u drugoga, ako ne budemo imali snage vlastitog uvjerenja, frpeljivosti i poštovanja prema različitim uvjerenjima, nikada nećemo vidjeti zore sreénijeg reda i porefka u svijetu.

Rotarstvo je fek jedna od institucija na ovom svijefu koja nastoji da učvrsti povjerenje, dobru volju i prijateljstvo među narodima i među

16