Jugoslovenski Rotar

bare, koja je do sada bila ruglo Vel. Kikinde i leglo komaraca i zaraze, načini gradinu Kralja Petra Il. U fu svrhu dobilo je Sokolsko drusivo od op3tine 18 jut. močvarnog zemljišta, koje postepeno ireba da se pošumi i gde, sem toga, treba da se podigne vešfačko jezero, leinje kupalilo, dečje obdanišie if.d.. R. K. je rešio da ovaj pcduhvat i moralno i malerijalno što efikasnije potpomogne. — Br. ing. Trifunac održao je jedno uspelo predavanje o armiranom belonu i njegovoj primeni. — Br. Dr. Semzé tretirao je jednu interesantnu i aktuelnu femu: O vitaminima. izneo je islorija) ovoga pitanja, opisao pojedine vrsle vilamina, njihov značaj i njhovu prmenu. Zatim je prikazao istrazivacki rad prof. Szentgyérgy-a i pronalazak vitamina C. Pošto je ovo predavanje slučajno koincidiralo sa odlikovanjem prof. Szenigyorgy-a Nobelovom nagradom lo je na sastanku kluba rešeno da se ovim

Vinkovci. Br. dr. Divić pokrenuo je pilanje o nelojalnoj utakmici u_ trgovačkom poslovanju, pa su u debati uzela učešće sva prisulna braća. — U dogo voru sa br. Guvernerom Charter proslava ovog kluba određena je za 20 novembar. — Na proslavu u Sombor prijavilo se da idu sedmoro braće.

Vršac. Na molbu R. K. Pefrovgrad dodeljena je pomoć talentovanom mladiću Pelru Toškovom, učeniku Muz. akademije u Zagrebu 300 din. za kupovinu violine.

— Br. dr. Langer drži predavanje: o proizvodnji i prodaji kave. — Odata je posta pok br. Milaniću, članu R. K. Novi Sad. — Predavanje br. Slaviše Koščevića, R. K. Karlovac, o konkordaiu čitao je dr. Siefanović i ispunio čifanjem i debatom dve

klupske sednice.

Vukovar. Primljena su dva nova člana: prof. Ivan Klarić i Stevo Maksimović vrlo svečano i oduševljeno. — Naslavlja se prošlogodišnji rad na akciji za pomoć školskoj kuhinji preko zime. — Br. Wachsler daje referat sa svoga puta u Nišu i Moravskoj banovini.

Zagreb. Djelovanje Rofary kluba Zagreb u mjesecu oktobru 1937 bilo je u

znaku čeivrtog cilja, — Već na prvoj sjednici priredio nam je ugodno iznenađenje bivši član našega kluba brat Raymond Warnier, da je odrzao jedno vrlo zanimljivo i poučno predavanje o Portugaliji, zemlji u kojoj sada slalno živi. — Treba da:

istaknemo na ovom mijestu da je braf Raymond Warnier zaduzio u velike jugoslavensko Rotarsfvo, posto je od prvog dana svog boravka u Porlugaliji radio na šio boljem upoznavanju i zbliženju Jugoslavije i Portugalije. — Gost — rotar Milan Naumovié, élan Rotary kluba Montreal (Kanada), dao je isto tako jedan vrlo intere: santan naročilo zbog prikaza slanja naših iseljenika u Kanadi i opisa djelatnosti tamošnjih Rofary klubova. — Čak i jedno predavanje o „Rofarskom pokretu” imademc da zabilježimo. Održao ga je gost rolar prof. Arturo Casltiglioni, član Којегу kluba Trieste. Njegov opis rofarshtva u pojedinim zemljama, usporedbe i opažanja zadivili su sve prisutne. — Najvažniji dogadjaj u zivotu Rotary kluba Zagreb u mjesecu oktobru čini godišnja konferencija, članova Evropskog Savjetodavnog Odbora, koja je održana od 13. do 16. oktobra o. u. — izvešlaji o ovom vrlo važnom događaju objelodanjeni su na drugom mjesfu.

Zemun. 20 oktobra o. g. posetilo je bratski klub Panéevo dvanaestoro brace,

gde su brafski dočekani, počašćeni i ispraceni. — Po pozivu R. K. Zagreb ofpuiovao je tamo na sveéanosti br. pretsjednik Kon. — Br. Mahin je održao veoma informativno predavanje: Sfara i nova Kina. — Razdane su pomoći za ovu zimu:

dvojici dobrih a siromašnih đaka (iz gimnazije u Trg. akademije) po 500 din. a na 4 đačke kuhinje razdeljeno je 1.200 dinara.

43