Jugoslovenski Rotar

РАД РОТАРИ КЛУБОВА У НЕМАЧКОЈ Др. Сима Илић (Р. К. Београд)

Овогодишња дистриктна конференција 73 дистрикта одржана је у Хановеру. Читав један број часописа „Ротариер" посвећен је извештајима са конференције. Са необичним одушевљењем, које се испољава само онда у толикој мери кад се описују лепоте своје земље, ротар Машет описује чари онога што су природа и људски ум учинили од „зеленог велеграда"“, како он назива Хановер. С једне стране, стари део града пун дивних споменика средњевековне архитектуре и дивних краљевских паркова, а с друге стране: импозатне грађевине садашњице. Споменици велике прошлости и гласови снажне садашњице, пуне радиности и стваралаштва, чине ванредну симфонију рада.

Дистриктна конференција је одржавана баш у време кад се десила катастрофа ваздушне лађе „Хинденбург“, па су сви говори домаћих ротара и страних гостију отпочињани са комеморацијом, односно изјавама саучешћа у несрећи коју је цео немачки народ болно осећао. Претседник домаћинског клуба рекао је у своме поздравном говору између осталога: „Овај ваздушни брод није значио само чудо технике. Ми смо у њему гледали поносног победника ваздушног мора и гласника мира између двају континената, символ добре воље и споразумевања међу народима".

После поздрава претседника домаћинског клуба говорио је гувернер Шнајдерхан. Он је најпре прочитао поздравне депеше других дистриката. Интересантно је напоменути да се у „Ротариеру" нарочито истиче да је депеша претседника „Конзеј Сипериер" француских дистриката, брата Мориса Дипереја, била нарочито срдачно поздрављена и примљена. Одмах је саопштено да је Дипереј кандидат за претседника Ротари Интернационал за следећу годину.

Говорећи о Ротарству уопште Шнајдерхан истиче да је Ротарство једина организација на свету у којој су као пријатељи скупљени људи и управљачи земаља које званично и не стоје у најбољим односима.

Као делегат Ротари-Интернационал-а био је присутан Т. Ц. Темзен, бивши гувернер данског дистрикта. Он је у ванредно документованом говору изнео заслуге и успехе Ротарства на пољу међународног споразумевања. Спомиње утицај ротара на решење ирског питања. По његовим речима ротари су омогућили Лојду Џорџу да се дође до компромиса у Ирској. Исто тако у конфликту између Перу и Чиле први су били ротари из Чилеа који су послали божићну честитку друговима у Перу. Томе су следовали одласци младих Перуанаца у Чиле и обрнуто. Дакле ротари су дали у ствари најважнији прилог каснијем споразуму између ових двеју земаља. Не само у Америци него и у Европи моћан је утицај Ро"тарства на међународне односе. Тешка атмосфера која је дуго владала између Немачке и Данске као последица рата 1848-50, поправљена је благодарећи ротарској сарадњи. — О благотворном утицају Ротарства у оним деловима света где су расне супротности нарочито изражене, и где ротарство доводи за један

31