Jugoslovenski Rotar

Клагенфурта, клуб овога града створио је логор немачко-енглеске омладине, који је 3 недеље трајао. Е ae

У Хановерском клубу одржао је ротар Ломан из Нанкинга предавање о Кини, у којој Ротарство узима у последње време много маха, благодарећи наклоности владе и њезиног претседника Чанг-Кај-Шека. Између осталих социјалних питања, у последње време је заузимањем ротара поправљена судбина рикша-кулија у Шангају. Предавач наглашава да страна штампа преувеличава значење немира у Кини. Влада је јака, а претседник Чанг-Кај-Шек ужива у широким народним масама необично велико поверење. При томе он је мирољубив човек. Замах у привреди у последњим годинама необично је јак, а индустрија се из дана у дан усавршава. Само једна фабрика избацује 100 Дизел-кола месечно. Темпо индустријализације је знатно бржи него ли је био на пр. у Сјед. Амер. Државама или Јапану. Марљивост, самоодрицање и ниске плате радника чине их недостижнима. У 11 провинција изграђује се годишње 10.000 км путева. Немачки инжењери и привредници у великој мери учествују у привредном подизању земље и изгледи за њих су у Кини веома лепи.

Пратећи последњих година рад Ротарства у Немачкој, а имајући у виду прилике у којима се свет данас налази, долазимо до закључка да можда нигде није био потребнији ротарски рад у служби нашем четвртом циљу него ли је био потребан у оној мери и обиму у коме га је вршио француско-немачки „птит-комитет". Кад се има у виду искреност и преданост Ротарства у раду на идеји зближења и споразумевања француског и немачког народа, од кога споразума је много година уназад и од кога је много година унапред зависити општи мир, онда је разумљиво колико губитак за ротарску идеју значи прекид ротарског рада у 73 дистрикту. Данашњи мој извештај о ротарству у 73 дистрикту последњи је. С великом жалошћу завршавам своју дужност извештача нашега клуба о приликама и раду Ротара у Немачкој.

Чврсто повезани ланац, састављен из 82 беочуга, подједнако чврста и јака, прекинут је на једном месту. Није прекинут тамо где је био најслабији, јер није имао, услед ма какве кривице или грешке његових ковача, ни једног слабијег места. Али прекинут је тамо где је имао да издржи највећи терет. Но ни тај терет не би за тај ланац био неиздржљив кад би се његова тежина кретала у границама природних могућности, а природа тога терета бар донекле одговарала начину, средствима и материјалу из кога је ланац сачињен.

Прекинут континуитет ланца мора да буде брзо васпостављен, а његов осамдесет и други беочуг распршиће се у ситни прах, који ће благи ветар разнети, а по један трун тога праха за-' уставиће се у срцима оних који су свом душом и срцем сарађивали на ковању тога беочуга, који се је налазио у низу осталих, сакованих са чврстом вером у бољу будућност човечанства и споразумевања међу народина.

e 33