Jugoslovenski Rotar

IZ ROTARSKOG SVETA

CEHOSLOVACKI 66 DISTRIKT РВ. ! Rad guvernera i distrikta. ‘

Guverner rot. Hyka ofpoceo je od meseca oktobra 1937 da upravlja distriktom iz Ženeve gde je službeno dodeljen na rad pri Drugtvu naroda. — Jos uvek stizu iz inosfransiva izjave saučešća za pok. Prezidenta-Osloboditelja Masarika. — Guverner Hyka s pastguvernerom drom Neuwirtom iz Brna pretstavljali su nas distrikt na zasedanju Evropskog Savefodavnog odbora u Zagrebu od 13-16 oktobra 1937. U svom mesečnom pismu naglašava Guverner da je Zagrebački Klub sve organizovao u velikom stilu, pofpuno bez zamerke. — Naša disfriklna konferencija će se odrzati od 14 i 15 maja 1938 u Ko3icama. — Redovni sastanag slovaékih i podkarpatskih rotara biće 6 januara 1938 u Tatranjskoj Lomnici na visokim Tatrama. Guverner Hyka obraća pažnju, da je izišlo zasebno izdanje predavanja rotara Vrana, Podhajskog i Rudla, koje sadrži dobra upustva budućim i sadašnjim preisednicima i sekrefarima a koja bi freblo da pročita i svaki rofar. Tu su izložene dužnosti i funkcije pretsednika klubova, zafim napisi o službi u klubu kao i o dužnostima i funkcijama sekretara klubova. — U novembru 1937 posetio je guy. Hyka klubove: Olomouc, Usti na Labi, Visoko Mito, Mladu Boleslavu i Kromerziz. Najznatnije sveéanosti su bile u Mladoj Boleslavi kao proslavi desetogodiSnjice postanka kluba i u Kromerzizu gde je slavljen charter. Na obema proslavama uée-

' sfvovao je i Guverner. — Po klubovima se spremaju predboziéne zabavne večeri sa omladinom, kao i akcija za zimsku pomoé je u jeku za sirofe i nezaposlene.

RAD NEKIH NASIH KLUBOVA:

Bratislava. — RoRt. Karvas na siudijskom putovanju po Americi, posećuje ameriéke klubove. Rot. Horna je odlikovan bugarskim ordenom. Rot. Kostlivy drzao je ргедамапје о [есепји teskih srcéanih bolesti..

Brno. — Na proslavi 19-godišnjici Čehoslovačke republike rot Cisarž, bivši lični komornik Prezidenfa-Oslobodilelja pročiltao je svoje uspomene: Sećanja na borbu iz inostranstva u saradnji sa T. G3 Masarikom.

Mlada Boleslava. — Klub je radosno primio éestitku Jugoslovenskog guvernera Pavlovića o proslavi 10-godišnjice kluba. Proslavu su česlifali i klubovi Beograd, Maribor, Sušak, Varaždin i Zagreb.

Poprad. — Klub marljivo priprema tatranski sastanak za 6 januar 1938 u Visokim Tatrama. Za prvog pocasnog Clana izabrali su bivSeq roiara ing. Reicherta.

Praha. — Sveéno je Klub proslavio 150-godisnjicu od rođenja Jana Evangelista Purkinja. Rot. Nemec je govorio o znacaju Purkinjea. Rofaru Viékovu predali

su 30 klubova svoje zastavice, koje on nosi za svoj klub u Clevelandu (S.A.D.).

Prestejov. — Pretst Rosipal je predavao o сећочјомаској Stednji i daje čilav niz autobiografskih crta vaznih za dalje ufvrdivanje rotarskog drugarstva.

34