Jugoslovenski Rotar

гарској, о деветом конгресу међ. тргов. коморе, о социалним осигурањима у Бугарској, о новом пристаништу (Царево) на Црном Мору, о Енглеској и Енглезима, о привредном положају у свету, с обзиром на анкету Друштва народа, о инаугурацији дома Немачке уметности, о мосту на Дунаву, о обавези издржавања између супруга, родитеља и деце, о Хришћанској заједници младих људи, о анилинским бојама. Цела једна свеска посвећена је туризму у Бугарској, а поред предавања ротара Недкова, испунио ју је у главном уредник ове публикације, ротар. Болеслав Тахауер, аташе за штампу мађарског посланства у Софији. Сем тога, у билтену су објављени утисци са путовања у Ницу, Лондон и Париз, и једно опширно предавање о посети Чехословачкој и Југославији (посете Загребу и Сушаку). Исто тако нашли смо веће написе о Поатијеу, изводе чланака објављених у бугарским новинама поводом смрти Т. Г. Масарика, и на немачком језику, чланак Валтера Буша у коме су изложени разлози са којих је националсоцијалистима забрањено да буду чланови Ротари клубова. Билтен је донео један опширан извод из плакете немачко-мађарског друштва у Минхену о пореклу Мађара, под насловом: Сродство између Бугара и Мађара: У току прошле ротрске године, поред наведених, у софиском клубу су држана предавања и о бугарско-немачким привредним односима, од неротара Љ. Цонева, а од ротара предавања о атмосферским факторима и њиховом утицају на биолошко стање човека, о међународној економској узајамности, о централном грејању, о празнинама кривичног законика, о разлици ротарства и слободног зидарствг, о научној организацији рада, о народној вољи и бугарском изборном систему, о уставним реформама, о идеји државе у Багарској и дужностима бугарског грађанина, о вештачком наводњавању, о потреби реформе школског система, о урбанизму, ит,д. Из овог прегледа може се видети, да се у бугарским клубовима политичка питања претресају чешће но код нас.

Марта месеца, поводом доласка грофа Куденхова-Колерги, софиски клуб је приредио једну свечану вечеру (иначе, клупски састанци се држе четвртком у подне), којој је присуствовао изасланик Краљев, шеф дворске канцеларије генерал Панов, софиски митрополит Стефан, бивши претседници влада Ал. Цанков, А. Мушанов, Пенчо Златев, Андреја Тошев, и многи најугледнији претставници софиског друштва.

У билтену су објављени извештаји са инаугурацијом клубова Варна, Бургас, Русе и Плевен. Секретар бугарског клуба у свом извештају, између осталог, навео је занимљиве цифре о екстензији ротари клубова. По тој статистици, у Чехословачкој има 48 клубова, или један клуб на 2900 квадратних километара, на просечној удаљености једног од другог 54 километара; у Југославији има 32 клуба, односно један на 7000 км“, и 84 километара удаљености од клуба до клуба. У Мађарској те су цифре: 12 : 7750 и 88; у Бугарској 5 :20600:144; у Румунији 9:32800:181; у Пољској 8 : 48550 : 220. У Енглеској, цифре су рекордне: 420 : 548 23,5!

Софиски клуб имао је недавно посету грчких ротара (из клубова у Атини и Солуну), и том приликом одржао је један ванредан

29