Jugoslovenski Rotar

састанак. Иначе, клуб је имао више гостију, али из Југославије свега три госта. Клуб је дао иницијативу да се оснују мали комитети, бугарско-румунски и бугарско-југословенски. У овај последњи ушли су, са бугарске стране ротари Бошков, Мошанов, Савов и Буров.

Клуб обраћа велику пажњу везама са другим клубовима. У софиском билтену помиње се и честита свечаност сваког новооснованог клуба. Нарочита пажња обраћа се југословенским клубовима, о којима се налази често помен у билтену. Исто тако пажљиво се прате сви догађаји у животу ротара, и изјављују честитања или саучешћа поводом разних догађаја; нарочиту почаст ужива краљевски дом, и читави написи посвећени су поводом имендана Краља Бориса и поводом рођења престолонаследника, принца Симеона Трновског. Између изјава саучешћа запазили смо и саучешће поводом смрти суботичког ротара Др. Ј. Мартиниса.

Поводом годишње скупштине софиског клуба објављен је у билтену исцрпан извештај секретара о раду клуба. Из њега видимо да је просечна фреквенција у ротарској години 1936/37 била 62,47%5 (у 1935—1936 год. 67,58%/о). Измеју многих манифестација активности клуба видимо да се месечни билтен на француском језику растура у преко 700 примерака (што чини преко 8.000 годишње). У току прошле године, само у Југославију послато је 317 свезака.

Софиски клуб је ове године издао и једну популарну брошуpy на бугарском језику, под насловом: „Ротаријанство". Исту је саставио ротар Кр. Н. Мутафов, а предговор је написао ротар Сћечјеу К. Рету. Брошура садржи кратке податке о историји, организацији, циљевима и задацима ротарства, спровођењу циљева, гледишту јавног мњења о ротарству, као и кратке податке о софиском Ротари клубу. Ова брошура намењена је популарисању ротарских идеја и тачним обавештењима о ротарству.

Ове године претседник софиског клуба је ротар Александар Клициан, директор осигуравајућег друштва „Орел", који је заменио двогодишњег популарног претседника Љубена Бошкова. Бошков, који је водио софиске ротаре у посету Загребу и Сушаку, о свом путу по Југослевији одржао је једно исцрпно предавање, хвалећи срдачан пријем загребачких и сушачких ротара, као и лепоте и пријатности Загреба, Плитвица, Сушака и осталих места где су бугарски гости прошли. У истој свесци софиског билтена објављено је у целини и предавање о Бугарској које је приликом ове посете одржао брат Љубен у Загребу, као о предавање загребачког ротара Др Славка Машека о везама између Бугара и Хрвата, одржано на истом састанку загребачког клуба, који је прослављен као бугарско-хрватско вече.

Интересантност материје чини месечни билтен софиског клуба веома привлачним. Његов значај и хармонију само, с времена на време, нарушава извесан каткада чудан и помало заједљив стил и због кога је уредник често принуђен да полемише са замеркама са многих страна: и са неким европским, па чак и америчким клубовима, а и са извесним бугарским ротарима (на пр. са клубом у Плевену). Кад би тога нестало, софиски би се месечни билтен с правом могао убројати у најуспелије ротарске публикације.

30