Jugoslovenski Rotar

Varaždin. — Klub se brine oko povećanja broja članova. Izvršene su predradnje i pokusna balofaza, pak ¢e u Januatu biti primljena 3 nova člana. Donesena je odluka, da će se 15-I-38 odrzati Ladies Night, po ¢€emu je već započelo да se radi. — Održana su predavanja: Ing. VI. Damaška o femi: „Troškovi aufomobilizma obzirom na naše cesle”, navodeći da bi nam dobre ceste uStedele 36 miliona dinara suvišnog ufroška za benzin. Prof. K. Filić: „,Proširenje gradskog: mu-– zeja”, i „Gradnja umeliničke galerije”. ing. J. Pefrak: „Rekonsfrukcija glavne cesfe kroz grad Varaždin”.

Velika Kikinda. — Ing. Dj. Tabaković iz Novog Sada održao je predavanje „O posfanku moderne arhifeklture” u kome je na lep i inferesanian način izneo elemenfe iz kojih je ponikla moderna arhileklura. — 15 decembra 1937 godine je zajednička sednica članova kluba i uglednih prefstavnika poljoprivrede iz Vel. Kikinde, na kojoj je brat Dr. Sindik održao iscrpan referaf o poljoprivrednim školama. Na fom skupu rešeno je da se povede akcija za osnivanje niže poljoprivredne škole u Vel. Kikindi, pa je izabran odbor, koji če fu akciju da povede. U vanredno uspelom predavanju Dr. Hadik prikazao je svoj put na infernacionalnu izložbu u Pariz. Aufom je prešao fom prilikom najlepše krajeve Evrope, pa je u lepim i impresivnim slikama prikazao svoje uliske i svoja iskusiva sa tog puta.

Vinkovci. — Brat Ivo Bačoka daje iscrpan referat o svojoj poseli Lovačke izložbe u Berlinu. Naglašava primernu organizaciju izložbe i daje svoj braći naročilo braći lovcima — defaljne informacije o pojedinim delovima izložbe.

Vršac. — Predavanja: Br. RaStefer: „S pula po Austriji”, Dr. Salay: ,,O besnoći, kao zaraznoj bolesti”, br. Rosenberg: „O dužnosfima advokala”, br. Peéenović: „Šla sam učinio u svome pozivu u duhu rofarskih načela” i brat Dr. Šfefanović: „O velikome bratu Masariku, oslobodifelju brefske Čehoslovačke. — Brai

Dr. Klier pokreće pifanje o nedeljnom odmoru u ovom gradu. Jedina varoš čiji pazarni dan pada u nedelju, jeste Vršac. Nedeljom kad se ceo hrišćanski sve} odmara, Vrščani loga dana najviše frguju, narod iz okoline foga dana najradije dolazi u varos da proda svoje i da kupi Sto mu treba. Stoga nedeljnog odmora i nema u Vršcu. Izgleda da je po sredi egoizam radnih seljaka, da ni jeden svoj radni dan u nedelji ne izgube a šio se liče čaršije — vele oni — oni se bez nas i inače odmaraju svih Sest dana.

Vukovar. — U mjesecu novembru obavio je službenu posjetu klubu brat guverner Slevan K. Pavlović. Tom prilikom dao je uoravi kluba sva polrepna obavjesfenja i detaljna uputstva za cjelokupan rad kluba sa kojim je bio zadovoljan. Vrlo aktuelno i zanimivo predavanje po pitanju gradenja i uzdrzavanja nasih puteva održao je brat Ing. Simić Franjo. isto tako vrlo interesantan referat odrzao je brat Dr. Gruber Franjo: Iz advokalskog zvanja. Sva braća koja su prisustvovala sastancima klubova u zemlji i van nje, održali su referale o svojim ufiscima dobivenim na tim sastancima i putovanjima. — Kao i prosle godine, tako i za ovogodišnje Božićne praznike sprema se klub, da pomogne sirolinji u odijelu i obući. Kao lijep primjer marljivosti dolaženja na saslanke isličemo, da brat Ing. Fran Funtak od 162 do 262 sastanka nije uopće izostao ni jedanpuf. Isto tako brat Wachsler Manfred pulovao je iz Zaječara u Niš samo da može prisustvovali sasfanku, a brat Aleksa Sfeiner prisustvovo je jednom sastanku sa tesko povredenom nogom.

Vukovar. — Ovaj je klub imao 2/100% sastanka. Akfuelna i savremena predavanja održali su: Braf Tomo Maksimović „Ideja i cilj гојагууа", ридодот розеје nekolicine gospode iz Brčkog, koja se inferesira za rofarski pokref. Brat Wachsler Manfred „Savremene politike na dalekom isioku”, a brat Goldstein Armin ,,Penziono osiguranje službenika”, po predavanju Dr. Tomislava Beljana. Osim toga

42