Jugoslovenski Rotar

€eni pozitivni rezultati dati potstreka rotarskom pionirskom radu u cilju usposlavijenja Sto teSnjih i prijateljskih odnosa, Sto nam nas smestaj u geografskom pojmu diktira, a historijski tok prilika imperativno nalaze. Govor brata Grimma burno je pozdravijen, a isto je tako nazdravljeno i Jugoslavijii — Rotar Szentgyérgyi odgovorio je na mnogobrojne pozdrave i zdravice. On je rekao, da imade zahvaliti isključivo Rofarsivu i rofarima, što je dobio Nobelovu nagradu. Jer kroz Rolarstvo došao je do onih dragocenih veza, koje su mu omogućile, da uspehom završi sve eksperimenfe, koje je vršio. Rofarstvo je dakle bilo ono, koje mu je dalo prilike i sve mogućnosli za njegov znanstveni rad, koji je krunisan priznanjem u formi podelenja Nobelove nagrade.

ŠTA SE DEŠAVA U KINI!

Sve nas interesuje znati, sta se u ovim fleškim vremenima dešava s našim klubovima u Kini. Iz mesečnog pisma disfrikinog guvernera razabiremo, da su se mnogi klubovi, a specijalno Sangajski, prihvatili karitativnog posla. Vidimo fakođer da se svih strana svefa stižu novčane doznake za pomoć posfradalima. |

Guverner Fong javlja da mu pisma od klubova siližu sa zakašnjenjem. Ipak R. K. u Peipingu je uspeo da za sve vreme rafnih operacija redovno održava svojs= sastanke i frekvencija je prelazila 73°/o. Osim pomoéi od $1.0C0.— od strane samog kluba, mnogi rofari aktivno sudeluju kod pomaganja civilnog stanovnistva i ranjenih vojnika. Zbog bombardovanja i odlaska mnogih élanova R. K. Swantow je zasada obustavio redovno sastajanje. R. K. Hankow, koji se jedno vreme nije sastajao, odlucio je da 7 okiobra opet роспе 5 redovnim sasiancima. Za vreme frajanja sadašnjih feških prilika od svakog člana se ubire posebni mesečni prilog od %8.—. Klub se brine za ručkove, a višak se upotrebljava u dobrotvorne svrhe.

| ‘pored fteSkih prilika, guyerner je sa radošću primio molbu R. K. Chungking u. org. za prijem u R. |. Radi se i na osnivanju R. K. Chenglu.

Zastoj upostanskom saobracaju bio je uzrokom, sto guverner nije mogao u celosti objavifi frekvenciju distriktnih klubova. Ipak Gini apel, da mu se sve tacno javlja. „Ako klub nije u stanju da odrzi svoju frekvenciju na dosadasnjoj visini, neka zna da ni drugi klubovi nisu u boljem polozaju. Za to vas molim, Saljife mi i dalje, kao obično, svoje izveštaje o frekvenciji. Ti izveštaji mi daju najbolju sliku,

kako se slvari razvijaju.”

APEL R. K. HANKOW, poduprt od preislavnika Međunarodnog crvenog krsfa, пета 5е зтаћаћ službenim apelom. Kako nije trazena dozvola R. |. za cirkulisanje tog apela među drugim R. Kl., svakom klubu, koji faj apel primi, ostavljeno je na volju, da postupi prema sopsivenom nahođenju.

DA LI ČOVEK POSTAJE BOLJI! Evo jednog pitanja koje sebi posiavijaju misaoni ljudi svakoga dana. Abat Ernest Dimnei, francuski pisac ı filozof, daje jedan promišljeni odgovor u decembarskom: broju časopisa „The Rofarian" i u izvesnoj meri ohrabruje cne koji današnjicu posmafraju pofpuno mračno.

44