Jugoslovenski Rotar

bio je najviše odlikovanje orden sv Save | stepena. — Brat Dugan Letica, ministar finansija (R. K. Beograd) dobio je visoko odlikovanje Veliki krs! ordena Nemačkog; orla, brat dr. Milan Radosavljević, guverner Narodne banke (R. K. Beograd) ; brat dr. Milan Ulmanski (R. K. Sarajevo) doboli su Krst za zasluge sa zvezdom Nemačkog orla. — Za velike zasluge na poboljšanju socialnih, privrednih, kulturnih: i prosvefnih prilika u varo3ici Boru, gde se nalaze čuveni bakarni rudnici, Opštinski odbor borski izabrao je za počasnog građanina brafa dr. Ferdinanda Gramberga (R. K. Beograd) — Brat Dr. Milan St. Protié (R. K. Beograd) primio je orden Nemačkog orla | slep. preko nemačkog poslanika g. Herena u Beogradu. Svoj braći nase usrdno €estitanje.

B. Topola. Na prvoj sednici u mesecu br. Beniš je preuzeo fajniéku dužnost od ranijeg fajnika br. Dimitrijeviéa, koji zbog svoje velike zauzetosti nije mogao lačno vrSiti tajnicku duznost u klubu. Na drugom sastanku br. Beni’ je остао predavanje o ciljevima rotarstva. Dne 17 maja br. Sepesi je podneo referat o distriktnoj konferenciji, a 25 maja održan je u Subotici meduklupski sastanak u poéast nosioca Nobelove nagrade rotara prof. Dr. Szentgyérgyi Alberta élane Rotary Kluba iz Segedina. Poslednji na sastenak posveéen je drugarstvu.

Banja Luke. Brat Burda kao izaslanik kluba na Disfrikinoj konferenciji u Beogradu podnosi iscrpan referat o foku rada konferencije. — Jedne sednice se мод = debata po femi: Današnji standard života, a druga sednica je bila posvećena femi: o bankarstvu. у

Beograd. Na sastanku od 2 maja održao je Dr. Ilija Pržić predavanje na !emu: Beogradska čaršija pre sto godina, a rofar Prica izneo je nekoliko odlomaka o Beo+ gradu u 1849 godini iz putopisne knjige Dra Siegfrida Kapera. Na sastanku od ? maja izneo je rotar Edo Markovié svoje utiske sa pufa u Ameriku, a rotar Aron Alkalaj odrzao je predavanje na temu: Drzavna hipotekarna banka pred novim zadacima. 472 sastanak odrzan je kao Ladies Night povodom distriktne konferencije 77 disfrikta R. |., i na njemu je preisednik kluba Dr. Nikolić održao pozdravni govor u kojem je u ime kluba poželio dobrodišlicu preistavnicima jugoslovenskih i slranih klubova. Na sastanku od 23 maja guverner St. K. Pavlović saopštio je da je sa rciarom Drom Nikolićem i rofarom Pricom bio primljen u adienciju kod poéasnog guvernera 77 distrikta-Kneza Namesnika Pavla kome su predali rofarsku značku. Zafim je rotar Dr. Pržić podneo referat o knjizi D. Kazasova „Današnja Bugarska” a rolav Sirišćević je izneo svoje ufiske sa pula na našem parobrodu „Lovćen” od Sušak& do Konsfance. Na sasfanku od 30 maja saopštio je preisednik Dr. Nikolić da je u Beogradu bio 25 o. m. rotar Dr. Albert SzentGérgyi iz Segedina koga je оп роzdravio i Cijem je zanimljivom predavanju prisustvovalo nekoliko rotara. Rotar SzealGyérgi zalio je Sto nije mogao prisustvovati sastanku kluba, pozdravio braću i obećao je da će ovoga leta posefifi naš klub. Zatim je rofar Dragomir Pavlović održao predavanje na femu: „O devalvaciji francuskog franka”.

Bitolj. Braća Jevtić i dr. Đerasi, kao izaslanici kluba na Disfrikinoj konferencji u Beogradu podnose iscrpne izvešlaje o radu konferencije, pohvaljujući predusre!ljivost braće iz R. K. Beograd kao domaćinskog kluba. — Klub Latfbar iz Engleske poslao je Bitolju istoriat svoga mesta. Odluéeno je, dase R. K. Lafbaru poslje isteriat Bitolja.

32