Jugoslovenski Rotar

i

Osijek. O svadbi kćeri br. ing. Pilpela priredena je sabirna akcija medu rotarima za na’ Fond za potpomaganje najbjednijih grada Osijeka koja je donijela din. 6.257.— Veće iznose položila su braća: Krešić din. 1.300—, Dlouhy Din. 1.200.—, Galovac din. 1.200.—, Pilpel din. 1.300.— Brat dr. Miler održao je inferesanino predavanje „100 godina fotografije” koje su braća sa velikim inferesovanjem saslušala. Brat Andro Demetrovié drzi predavanje: ,Run na banke u Zagrebu”. On je braću upoznao sa biti i posljedicama ovoga problema. — Uzelac referira o ucestvovanju na distriktnoj konferenciji u Beogradu, Џсезса је ихејо 12 Бгасе i jedna sesira. Pošto je izvjestio braću da je Nj. Kralj Visočanstvo Knez Namjesnik Pavle blagoizvolio prihvatiti izbor za dozivotnog poéasnog Guvernera te da je za Guvernera Za rotarsku godinu 1938/39 jednoglasno izabran br. dr. Ivan Siokar, odlučeno je da se Nj. Visoéanstvu Knezu Namjesniku Pavlu i bratu Slokaru oda%alju brzojavne cestitke. Br. Schuster referira o svojem prisustvovanju svecanoj predstavi u Narodnom Pozorištu u Beogradu a br. Hinić o izletu na Avalu i Oplenac.

Pančevo. Brat Dr. S. Mihailović održao je predavanje: „Jači i slabiji u drušivu” u kome je između ostalog izneo, da danas u drušivu mnogi i nemisle, da je dobra volja u drušfvu jedna dužnosti. Današnje ličnosfi nisu još prožete mišlju, da freba radifi ne samo za sebe već i za opšle dobro svih ljudi. Zato je koristan naš rotarski pokret, koji sve poslovne ljude stavlja u službu zajednici i opštem dobru. Braš Milić Miron održao je predavanje „Današnja Mađarska” u kome je izneo privredne i političke prilike u Mađarskoj. — Prefsednik Dr. Mihajlović referisao je o toku sveéanosti distriktne konferencije na kojoj je sa velikim oduševljenjem izabran za počasnog guvernera jugoslovenskog rofarskog disfrikte Njeg. Kralj. Visocansivo Knez-Namesnik Pavle iznevsi znaéaj toga velikog dogadaja za rotarstvo. PoZvo je zalim bracu, da ustanu u znak pozdrava naSem pocasnom guverneru, 3to su članovi učinili sa oduševljenim poklikom živeo. — Zafim je održao predavanje: „Prva Haška konferencija za mir” u kome je između oslaloga izneo, da je 18. V. 1898 god. vazan datum za nas rotare, kada je u Hagu na inicijativu ruskog cara Nikole II, otvorena prva medunarodna: konferencija za mir. Ranije su konferencije mira drzane samo posle svrsetke nekog rata i zato se prva ћазка Копјегепсјја чјам! u vecem delu civilizovanog sveta kao praznik mira. Situacija 1899 g. bila je sliéna današnjoj. Sve su se tada drzave grozni€avo oruzale i spremale se za rat iz bojazni, da ¢e biti napadnute od drugih, i zato je bio cilj konferencije uklanjanje međunarodnih sukoba i ograničenja naoružanja. — Gost nerofar g. Dragoljub Milušić, gen. sekrefar udruženja brodovlasnika održao je veoma zanimljivo predavanje „Mala Anfanfa na Dunavu i Aaschlus — kanal Rajna—Majna—Dunav”" u kome je predavač izneo istoriju brodarstva na Dunavu, veliku važnost plovidbe na Dunavu, današnju jačinu brodarstva pojedinih država i značaj zajedničkog rada Male Antanie u bro“darstvu. Zalim je govorio o velikom poduhvatu Nemačke kojim namerava da podigne kanal Rajna—Majna—Dunav. Naročilo je istakao koliki značaj imade brodarsivo na privrednu politiku države.

Pefrovgrad. Brat Milo’ Stanojevié odrzao je zapazeno predavanje sa iemom: «Zaposlenost omladine”. U počefku predavanja se je osvrnuo na prefres učenika, šlo je nedavno izvršen nad učenicima jedne beogradske gimnazije. Smalra da bi korisnije bilo da je izvršen jedan duhovni prefres igračaka kama i revcivera. U svome razlaganju brat Stanojevié dolazi do zaključka da su mnoga zla kod omladine posledica nezaposlenosti. Naša omladina, veli, živi od danas do sutra. Tapka u meslu. Bez idealisanja. Gubi dragoceno vreme. Sivorila je kult: više radosti manje brige, više veselja manje rada, više uživanja manje napora. Za sve fo nemože se

o 35