Jugoslovenski Rotar

je simbolična primopredaja dužnosti novoj upravi, fako da će sadašn;i preisednik rukovali čekićem do. isteka stare poslovne godine. Dosadašnjem sekretaru našeg kluba bratu Dr. Moricu Papi, koji je kroz 3 godine neumorno i najsavesnije svoj posao vrsio, brat pretsednik predao je u znak priznanja jedan mali dar kluba tj. jednu sfolnu kutiju za cigarete u domaćoj izradi Skole za umjetne zanate.

Slavonski Brod. Brat pretsednik Bosni¢ drži svoj referat o današnjoj situaciji m2 medunaicdnom drvnom trzisiu. Pre svega konstatuje op3tu privrednu depresiju, koja je čini se opet na pomolu. Ta se, depresija reflektuje i na drvnom frzistu. | sada reda prilike u svim evropskim državama iz kojih vidimo, da je nezaposlenosti u porastu svagde, osim u Nemačkoj. Čak i u Engleskoj, koja je sada sva u groznici produkcije ratne industrije — nezaposlenost se ie povisila. Penjanje produkcije ceni se prosečno u Evropi sa 20 do 30%. — Brat Dr. Abramović između poselnika disiriktne konferencije iznosi svoja inferesanina opažanja sa konferencije. Ističe. nadasve visoki sfil konferencije kao i veliki Кид, koji su priređivači morali da ulože u priredbu. Zatim nas razveseljuje vešću da se je Nj. Visočanstvo Princ Pavle prihvatio časli doživofnog guvernera našega distrikta. Prijalno nas se je dirnula i vest о једпоdužnom izboru novoga guvernera brata Dr. Slokara. — Brat pretsednik referise, da je distriktna konferencija izabrala za svoga doživoinog guvernera Nj. Visočansivo Kneza Pavla, koji je blagoizvoleo prihvaliti taj izbor. Predlaze, da se sa nasega prvog sasfanka u novome periodu rada pošalje pozdravna depeša NJ. Visocanstvs, kao neem dozivotnom guverneru. Bra¢a ustajnjem i odugevljenim poklikom prihvaéaju jednoglasno taj predlog svoga pretsednika. — Svoje najavijeno predavanje održao je brat inz. Ofo Kaan, direktor Tvornice vagona: „O savskim moslovima u Zagrebu”. Domaća je tvornica bila odlikovana narudžbom za izradu kako željezniékog, tako i kolskog mosta preko Save u Zagrebu. Oba su mosfa u vrlo živoj izradi, fe očekuje da će od danas za godinu dana'željeznički most biti predan saobraćaju, dok za kolski most faj fermin nije posve određen. Izgradnjom tih moslova smatra da će problem željezničkog prelaza Save za Zagreb bili rešen, dok se na žalost ne može isic usivrditi i za kolni prelaz preko Save. U pojedinoslima iznosi za željeznički most, da će biti izgrađen kao dvokolosečni sa zasebnim kolosekom prema Beogradu i prema Sušaku. Po njemu će se dakle odvijati paralelni saobraćaj. Pri rešavanju toga pitanja trebalo je vodili računa o slalnom menjanju toka reke Save kao i o splavnom saobraćaju. Zbog toga je glavni tok reke presvoden sa svega jednim rasponom od 150 m. sa kojim faj most spada među retke mostove na svefu. Sa leve se obale prelazi na glavni most konstrukcijom duzine 43 m, a sa desne konstrukcijom od 55 m. Glavni most sačinjava sa pomenutim prilazima jednu neprekidnu konsirukciju.

Scmbor. — Prvi sastanak posvećen je problemu omladine. Učesivovali su kao gosli i svi direktori naših srednjih škola. Kao uvod održao je br. Milorad Pavlovič vrlo lepo i razrađeno predavanje o pilanju omladina i Rofarstvo, navodeći da se roterski pokret dosada uglavnom ogranicio na odrasle, već formirane članove druа, је зе stoga ne vidi garancija da će on u skoroj ili daljoj buduénosti zahvaiii široke mase čovečansiva i tako doprineli porastu njegove moralne svesti, koja je jedini siguran, moćan i efikasan agens u borbi za integralni mir, bratstvo i blagostanje medu ljudima.Zato smatra da Rotarsfvo mora pustiti svoj koren i u omladinu, kojoj pripada budućnost. Po tome su direktori dali svoja opažanja i razvila se živa debata u kojoj su sva bra¢a uéestvovala. Konstatovano je ds omladina danas luta i lo najviše po exfremnim česfo Stetnim idejama a da uopšte nisu bila svesna kakve šleine posledice u sebi nose fi ideali. Pofrebno je da se li ideali današnje

37