Jugoslovenski Rotar

Na osncvu proučavanja kompleksa pitanja studij koga mu je stavljen u duznost, MeSoviti komitet je sugerisao skupštini Društva Naroda da preporuči vladama država. članicama Društva Naroda, ceo niz mera u vezi sa politikom ishrane. Takve su mere: pomaganje naučnog studija problema ishrane ı utvrdjivanja optimalne ishrane. uzevši u obzir strukturu, klimu i raspoložive izvore snabdevanja za svaku zemlju. U tom se cilju preporučuje organizacija savremene nastave za studente medicine, praktične lekare. nudilje i šire krugove. da im se omogući da stalno upotpunjuju svoje znanje o tom vaznom pitanju. Odnosni studij bilo bi korisno internacionalno povezati. da se iskustva pojedinih zemalja upotrebe u korist ostalih. Pored toga preporučuju se i nastojanja oko unapredjenja i pojevtinjenja trgovine radi osiguranja što bolje distribucije predmeta ishrane kako bi naročito protektivna hraniva bila pristupna svima. osobito grupama stanovništva s niskim prihodima. s čime Je u uskoj vezi i saradnja izmedju kooperativnih organizacija proizvadjača i potrošača. Uočen Je ı rad oko osiguranja adekvatne ishrane bremenitih žena. dojelja. odojéadi, dece i mladezi, zatim koordinacija delovanja različitih nadleštava koja se bave pitanjima ishrane u pojedinim zemljama odnosno osnivanje Jedne centralne ustanove u fu svrhu: unapredjenje čistoće hraniva. utvrdjivanje standarda za stepenovanje svih vrsti hraniva prema njihovem kvalitetu ı medjunarodna unifikacija stepenovanja. Da se utvrdi koliko aktuelna stanja nacionalne ishrane zaostaju za modernim standardima ishrane. predvidjeno je sabiranje informacija o potrošnji hrane u porodicama različitih grupa po zanimanju. i grupa po prihodima kao i o diferencijaciji stanovništva s obzirom na prihod po porodici.

Studij problema ishrane u svim zemljama pokazao Je dva osnovna razloga loše ishrane. losu neznanje ı nedovoljni prihodi. Edukativne mere za otstranjenje prvoga uzroka. kao što se samo po sebi razume. daleko je lakše preduzeti. nego li mere za otstranjenje drugoga uzroka. premalenog prihoda. Pri toj konstataciji naročito je palo u oči da se problem prihoda ne pojavljuje samo kao radnički problem nego i kao problem sitnog poljoprivrednika. naročito u Jugoistočnoj ı Južnoj Evropi. lo Je delimično u vezi sa niskim cenama zemljoradničkih proizvoda. zbog disproporcije cena agrarnih ı industrijskih artikala.

Po ocrtanoj inicijativi. a na preporuku Društva Naroda csnovan Je u našoj zemlji Državni komitet za narodnu ishranu kao stručno savetodavno telo Ministarstva socijalne politike i narodnog zdravlja. U njemu su zastupljena sva zainteresovana Ministarstva kao ı pretstavnici različitih na ishrani interesovanih redova ı ustanova.

Zadatak Je toga Komiteta da ispituje sve probleme u vezi sa 15hranom, da koordinira rad različitih nadleštava i ustanova na tom području. da daje mišljenja o pojedinim pitanjima ı da izradjuje programa rada na polju ishrane.

O stanju ishrane u našoj zemlji razmerno se Još vrlo malo zna. Za ispitivanje stvarnoga stanja potrebni su veliki materijalni izdaci koji nadležnim mestima nikada nisu dostajali a za koje privatna inicijativa nije imala dovoljno smisla. Kod nas postoje samo izvesni vrlo intercsantni razbacani radovi pojedinih stručnjaka koji su se manje-više po

10