Jugoslovenski Rotar

ishrane u zemlji na osnovu detaljnog stvarnog poznavanja. Ру = legovano izvozno društvo odobrilo je ove godine iznos od 240.000: — Din za prva sistematska istraživanja takve vrste.

Velika ekonomska kriza ı njene posledice probudile su, kako je već rečeno, u 1955 godini savest čovečanstva za goruće pitanje ishrane sveta. Od toga vremena ekonomske prilike. a naročito na poljoprivrednom sektoru. toliko su se bile popravile da je lozinka: „.dizanje cena poljoprivrednih proizvoda poboljšanjem ishrane", pod kojom se prihvatio problem. malone izgubila svoj značaj. Medjutim. nov razvitak zemljoradničke produkcije koji nagoveštava nove krize ponovo Će. 1 ubrzo. staroj paroli dati novu pojačanu snagu. Nadajmo se da će savest merodaynih i svest interesovanih na celom svetu pridoneti opštem poboljšanju ishrane ljudskoga roda i najprirodmijim načinom uticati da se otklone. ili bar ublaže. kritični poremećaji u agrarnmoj proizvodnji.

ODGOJNA VRIJEDNOST DJEČJE KNJIGE Veljko Vasić. R.C.Zagreb

Laci zagreba¢éka lijetnica. specijalist za djetje bolesti obilazila je naSe siromasne krajeve i besplatno lijetila seljatku djecu. Kad Je ušla u kuću u koju su Je pozvali radi teško bolesnog djeteta. ona brzim pogledom preleti sobicu ı pridje prozoru:

„Gle, kako vam Je divno cvijeće!“

„Jest. gospoja. baš mi Je lijepo.“ veli seljanka.

„А zašto ste ga stavili tu. na prozor?“

„Ра da ga sunce obasJa. da mi uspijeva.

..A. tako. da ga sunce obasja — to sam samo htjela da čujem. A dijete? Jadno. bolesno dijete stavili ste u mračan kut. Oyamo. dijete ız toga mraka. Stavite ga fu, pokraj prozora, nega ga sunce ођазја. Ти će vam na suncu ozdravi i razviti se.

Gleda seljanka. u trenu JoJ posta sve Jasno i ona gura malu dječju posteljicu prema prozoru, uklanja čak i evijeće s prozora — neka Joj dijete ne bude više u mraku — neka ozdravi.

Znameniti liječnik, ujedno ı Jedan od najboljih dječjih pisaca dolazi u kuću bogatog trgovca. Domaćica mu izlazi u susret. Pred njom. brži od nje trči u susret doktoru zdray ı lijep dječak.

„Cika doktore. ne boli me više. „Hvala dragi doktore“ veli i domaćica. „baš Vam hvala. mali Je sasvim ова та о

Uhvati doktor malog ха ruku. nasmiješi se ma njega. pogladi ga po kosi ı zatim reče majci:

„A sada, draga gospodjo. trebamo još da ga iz mraka iZv адупо. „Kakyog mraka? Pa stan nam je baS svijetao i zracan.

„Ne zamjerite gospodjo. Stari smo znanci — znadem koliko volite dijete a ı Ja sam ga zavolio. Sada je sasvim zdrav. | jak i rumen. U tijelu dabogme. A duša? Ta mala dobra dječja duša koja vapi za svjetlom. Za knjigom. Pogledajte te pametne oči koje sve prate ı koje

12