Jugoslovenski Rotar

bi htjele sve razumeti. Vidio sam kroz ovo nekoliko godina što sam Vas lijeénik sve ono Sto ste mu kupovali. Ima najljepše igračke a nigdje ni jedne knjige. Ostaće Vam dijete u mraku. Svjetla ovamo. knjige ovamo. Knjiga Je za dušu ono što Je sunce za tijelo. Ona grije. ona obasjava puteve. ona uljepSava Zivot...

Eto. ovo su dvoje liječnika najjasnije kazali Sta treba djetetu. Najprije zdravo tijelo. najprije potrebna hrana a odmah za tim briga za dječju dušu.

Stvar Je liječnika da govori o zdravlju a mi ćemo se zadržati na dječjoj knjizi.

Koliko djece provodi svoje najranije djetinstvo ı svu mladost 1 bez one naše dobre liječnice ı bez „.čika doktora“. Koliko djece gledaju začudjenim očima kako njihovi drugovi ı drugarice dobivaju drvene konje. lutke i željeznice. NJima pak nema ko da kupi jer novac koji se nadje u kuéi, upravo je dosta za hranu i odijelo. Pa kada se takvo dijete slučajno dočepa kakve knjige, ono tada u knjizi nalazi sve. Mnogo više nego što imaju ona druga djeca u svojim igračkama. Knjiga tada postaje tome dJetetu čudesan prozor, kroz koji ono gleda u svijet mašta ı snova. lakvo dijete guta svako slovo. ono živi sa onim što čita. putuje nepoznatim dalekim krajevima. razgovara se sa ljudima iz priče. sluša pjesmu ptica. razumije razgovor Životinja i ulazi ne samo u čudesa bajke nego ı u velike tajne prirode ı svega što Je oko nas.

Takvo dijete nije više samo. Takvo dijete nije više siromašno. Bogatije je nego sva ona djeca sa njihovim drvenim konjima i malim utomobilima od aluminija sa pravim gumenim kotačima.

Koje dijete Jedanput osjeti čar knjige ono se od nje ne odvaja dok Je živo. Knjiga postaje za njega toliko isto potrebna koliko zrak ı hrana ı ono posiže za svakom knjigom, koju ugleda.

Tu Je onda došao čas kad mu Je potrebna naša pomoć. da ne posegne za lošom knjigom, da mjesto radosti. vedrine života ı podstreka za rad ne upije u sebe otrov. koji će mu rastočiti dušu a misli ı djela krenuti na krive puteve.

Tu Je zadatak ı dužnost roditelja ı učitelja da djetetu pomognu u izboru knjige. A taj zadatak nije lak. Šta bi radio čovjek koga bi poslali u polje ili u šumu da nabere ljekovitog bilja. Zastao bi zbunjen i pomislio bi: „Otkud da znam koje je ljekovito.” Kako da se osiguram pa da uz ljekovito ne uberem i koji otroyan struk. kad je i otrovno 1 ljekovito nalik Jedno na drugo.

Slično Je ı sa knjigama. Pojavljuju se stotine ı stotine knjiga. Neke sa manje, neke sa više zvučnom reklamom. Svaka Je za djecu (tako se bar kaže). Medjutim čovjek stoji zbunjen nad tolikim brojem knjiga, nad tim raznim naslovima, imenima pisaca. šarenim koricama ı sjajnim uvezima. Šta da izabere, pa da bude pravo ı djetetu korisno?

Bilo bi najispravnije da samo roditelji pročitaju najprije sve one knjige koje namjeravaju dati djetetu. Samo je to mnogo puta neizvedivo. Lako je roditeljima koji su bogati. Od knjiga koje kupe i pročitaju najprije sami naći će uvijek Jedan dio koji će im se činiti podesan za njihovo dijete. Ali kako je sa onim roditeljima koji moraju

13