Jugoslovenski Rotar

djevojčien Nelu. | ni jedan od tih dječaka nebi poslije toga što Je pročitao „U pustinji i prašumi” dozvolio da kakva mala djevojčica strada. Ni jedan nebi htio biti gori od Stasija. Svaki bi Joj pomogao i svaki bi htio da igra ulogu zaštitnika. Nikakva lekcija, kojom bi se učilo viteštvo, ne bi denela bolje plodove od ove Sienkiewiczeve knjige.

Grimove bajke. osobito Trnova Ruža, Pepeljuga. Bijela gospa. Zyjezdani taliri i mnoge druge. prenose djecu u svijet ljepote i mašte a protumačene razotkrivaju im zbilju života ı životne istine.

Zar bi „Sree“ od Elmonda de Amicisa bilo prevedeno na sve kulturne jezike i zar bi ga djeca cijelog svijeta čitala sa tolikom radošću i zadovoljstvom da pisac nije znao tom pričom naći put do srea svakeg djeteta. Sva ljubav. svi osJećaji., koji mogu da caruju u dječjoj duši i u dječjem srcu. rasplamsavaju se u toj priči i djeca postaju kroz nju Još plemenitija ı JOŠ bolja.

Suprotnost „Srcu“ to je knjiga Paola Mantegazze „Glava". U njoj djeca idu putevima kojima ih vodi „Glava“, to Jest razum. | naravno, u pravo vrijeme čitane obje knjige pridonijeti će mnogo da taj mali stvor koji ih je čitao. jedanput, kada bude čovjek uskladi svoje misli i djela. tako da ih podjednako vodi i srece i sg lava — OsJećaj ı razum.

Ko od nas nije bio zanesen čudesnim dogadjajima ı izumima koje je stvorila mašta jednog Jules Verne-a. Ko može reći da njegov omladinski roman „Dvor u Karpatima“ nije zaslužan za razvoj eramcfona, filma i radija? U tom romanu hodaju po bedemima likovi oftsutnih. čuje se razgovor onih. koji više nisu živi. a prenosi se Saptanje seljaka iz daleke krčme u vlastelinov dvor. A sve to izvode aparati koje je Jules Verne u svojoj mašti stvarao ı u priču prenosio. a koje su mnogo kasnije razni izumitelji ostvarili.

А šta da kažemo istom za Verneovog Carevog Glasnika. tom najlepSem primjeru vršenja dužnosti!

Citajuéi Smilesove odgojne knjige: Samopomoé, Stednja. Dužnost i Karakter, čitajući knjige Orison Swet Mardena: Volja i uspjeh, Samopouzdanje vodi pobjedi i druge koje sve kipte primjerima iz života velikih ljudi. tisuée mladića postali su bolji i čestitiji i mjesto da dane provode u besposličenju ili ispraznoj igri. prionuli su na rad i rad im Je krunisan uspjehom.

Svaka djevojčica koja pročitala „Bakieu“ od Božene Njemcove osjetiće veličinu Jedne žene, koja postaje majka a zatim bakica. koja svojom jednostavnom čestitošću ı dobrim svojim srcem unosi radost ı sreću u sve a oplemenjuje svakoga koga se samo dotakne ili mu se približi.

A šta da kažemo za najvećeg medju najvećima. za Andersena?

„Opaki knez“ dodijao je cijelom svijetu. I taj silnik, koji ne da nikome Zivjeti, dize se napokon i na samog Boga. | dize se sve viSe 1 više i blizu je već nebesa a Bog posla malog. skoro nevidljivog komarca na ovog silnika. Od uboda tog maljuSneg komarea smuéen i smušen gubi on vlast nal samim sobom i nad svojom okolincm ı od nasilnika osta samo teški bolesnik — ludak. kojega niko više nije slušao niti ga se bojao.“

2 19