Jugoslovenski Rotar

рша зјен сугска i mrava i mislima će mu lebditi sudbina ljudi koji tako rade kao ove dvije životinjice.

Zadržimo dakle i bajku i basnu.

Kao što naš veliki pjesnik veli: „A u ruci Mandušića Vuka. biće svaka puška ubojita., tako će u tumačenju dobrog učitelja. dobrog roditelja i odgojitelja bajka i basna uvijek polučiti svoju odgojnu svrhu.

To što su mnogi nespreftni odgojitelji zastrašivali djecu licima iz bajke, ne daje pravo onima. koji traže da se bajke uklone iz dječjih ruku.

A sada da predjemo na onaj niz knjiga bez kojih se ne može ni zamisliti ispravan odgoj djeteta.

Nećemo se zadržavati na onim knjigama blažene uspomene. koje su se, mjesto da su se pisale, rezale škarama. Izreže se tako nekoliko godišta starih dječjih listova. izreže se nekoliko starih školskih čitanaka. doda se po koja vlastita pjesmica kojoj je glavni zadatak da se rimuje pa i to često pogrešno, i eto ti dječje knjige. Razumije se da takve knjige nisu značile ništa i da ih djeca nisu ni voljela. Šteta Je bilo novca. i šteta Je bilo vremena.

Nećemo se zadržati ni na onim knjigama. kakve su se neko vriJeme izdavale. ı u kojima Je, naprimjer, na jednoj strani bila priča ped naslovom: Dijete dobro. na drugoj stran:: Dijete nevaljano. Malo dalje: Dijete poslušno. još dalje: Dijete neposluSno. Takvih su se knjiga djeca bojala i one su sasvim promašile svrhu radi koje su i napisane.

Osvrnuéemo se, samo ukratko, na one knjige koje u obliku priče i pripovijetke sadržavaju najveće istine i najljepšu pouku.

Počnimo sa knjigom nad knjigama. sa Svetim Pismom. Zar je ikada pouka dana u ljepSem obliku nego Sto su Hristove parabole o Izgubljenom sinu, O pet talenata. Omilosrdnom Samarjaninu ili o Fariseju koji u hramu daje maljušan dio svoga imetka da svako vidi i udovici koja za svoj posljednji novčić kupuje ulje da gori u slavu Božju. Pred tim poukama iz kojih blista najčišći moral i najviša etika mora da se pokloni svako. bio on hrišćanin ili ne bio. Priče iz Svetog Pisma, u lakoj obradi za djecu, ukrašene lijepim slikama. trebaju da budu temelj svake dječje biblioteke.

A sada podjimo dalje. po djelima velikih pisaca koji su pisali za djecu.

Nema skoro dječaka. koji nije pročitao Robin zona. Preko dvije stotine godina privlači ova knjiga djecu. i poslije tolikog vremena ona nam ı danas izgleda tako svježa. kao da ju Je napisao kakav заугеmeni pisac. U njoj se nalazi neSto Sto maloduSnog bodri a kolebljivog hrabri. | ako si izbačen na pusti otok. i ako si ostao sam samcat, n e zdvajaj Osvrni se malo. zasuči rukave. počni raditi. Iz komadića drveta. iz kamena ı blata. iz lika i tankog: šiblja. stvorićeš sebi krov nad glavom. Vjeruj u samog sebe! Pomozi si sam pa će ti i Bog pomoći. Robinzon je knjiga koja u dječacima budi samostalnost.

Zaštose Sienkiewiczeva knjiga „U pustinji i prašumi” skoro najviše od svih knjiga čita? Zato što u licu mladog Stasija hiljade dječaka vide sebe samog. Oni se dive plemenitosti tog maliSana, njegovoj hrabrosti i njegovoj požrtvovnosfi za malu. bespomoćnu

18