Jugoslovenski Rotar

Chrudim. Zabavno Je bilo predavanje rot. Kokeša o srednjevekovnom lekarstvu ..O klistiru, naoéalima i crnom otrovu’. Za njihov bilten, koji izlazi (na francuskom jeziku), vlada u inostranstvu veliki interes.

Karlove Vary. — Predavanje o putovanjima održali su rot. Schlecht „O gradovima i zamkovima u CSR“ i rot. Maczek „O Зуедзкој“.

Kolin. — Debatirali su o izstupu nemačkih rotara i likvidaciji kluba Usti nad Labem. Rot. Gronych predayao 0 samopozrtyovanju.

Košice. — Dobili su nagradu kluba Poprad-Vysoke Tatry za najveću posetu njihovog kluba. a zato su od tamošnjeg kluba primili na ferije više siromašne košičke dece. Darovali su i 5000 kruna za potporu za učestvovanje na sokolskom sletu u Pragu 1 2000 kruna za državnu odbranu.

Kromeriž. — Priredili su prvi Ladies Night, na kojem je učestvovalo 52 lica te Je potekao veoma srdačno i prijateljski.

Kutna Hora. — Rot. BednarikFikar predavao je o temi „Polenski proces ı sporovi oko ritualnog umorstva. Odobrena Je molba tamoSnjeg ugostiteljskog udruženja, da bi njihovi učenici pripremili ı rotarski sto.

Ledeč nad Sazavou. Klub je posetio guy. Hyka te ih potanko informirao o medjunarodnoj službi.

Marianske Lazne. — Veoma aktuelno ı potrebno Je bilo predavanje rot. Woderera „Engleska nekad i sad“,

rot. Maier i Petersa o budućnosti rotarstva i rot. Petersa „Novac ı zamena robe". .

Melnik. — Osnivanje kluba u Slanom ustupili su praškom klubu. Rot. Bečvar je predavao „Kako treba čitati bilanse“.

Mlada Boleslay. — Od predavanja treba spomenuti rot. Stehlika „Nauka o baštinjenju“, rot. Pazdernika „O prvoj pomoći“. Pretsednik kluba šembera Je bio kao nadporučnik pozvan na vojničke vežbe.

Moravska Ostrava. — Otvorili su dve nove klasifikacije. Gost — nerotar prof. Zbavitel je predavao o Slovatkoj. Izyeli su skupljanje dobrovoljnih priloga za odbranu drzave. Debatirali o današnjoj političkoj situaciji u Evropi. o manjinskom pitanju kod nas i u drugim državama kao i o potrebi propagande za CSR u inostranstvu. Novy Bydžov. — U društvu dama su napravili izlet u Smidar na crkvenu svečanost. Predavao je učitelj Zavesky o sokolskim izletima i radu sokolstya.

Olomouc. Na veoma uspelom sastanku sa damama je rot. Groagem podario svakoj dami starinsku voStanu sveću. Rot. Kožmar (Mor. Ostrova) je govorio o nemačkim manjinama u Evropi ı o potrebi uspešne propagande za CSR u Engleskoj.

Opava. — Debata o buduénosti rotarstva i razgovor o gradskim električkim preduzećima. Rudl, Boleslav.

Vaczlav Mlada

Rotarske radosti. Br. Tasi Tasiéu. Bitolj, verila se je kćerka Olea. — Tajnik kluba Cuprija-Jagodina-Paraéin br. Josip Pejcha udao je svoju jedinicu. — Br. Mile Tasié iz Jagodine verio se Je ı njegova svadba održaće se 17. jula u Jagodini. — Vredni tajnik Rotary kluba u Nišu br. B. Milošević verio se sa g-com Henriette Simone Manite iz Nice te je tako poslužio četvrtom rotarskom cilju. — Predsednik Rotary kluba Sombor br. Milenko Petrović verio је kćer.

Naša bratska čestitanja.

27