Jugoslovenski Rotar

пека situacija, te da će sve drage rotare povesti snažnije u pristaniSte mira i radosnog sudelovanja svih za sve.

Rad nekih naših klubova

Usti nad Orlici. — Roi. Velebil predavao Je o „veštačkom oplodjivanju“, rot. Pelinka o modernom upravljanju i belenju tekstilnih vlakana. Da se poveća poseta na svesokolskom sletu darovali su 1000 Kč za omladinu ı devojčice mesnog Sokola.

Užhorod. — Napravio ekskurziju do izložbe Podkarpatorskih elektrana, na kojoj je rot. sekretar ing. Hrabar dao detaljan opis razvoja i upotrebe elektriciteta u Podkarpatskoj Rusiji s obzirom na kulturni ı privredni značaj ove pokrajine.

Visoke Myto. — Učestvovali su na sastanku medjunarodnih komiteta

istočnočeskih rotarskih klubova u Žamberku. Zlin. — Budući naš guverner dr.

Kral odlikovao je našeg počasnog člana roi. Čiperu značkom moravskog Aerokluba za zasluge za aviaciju. O vanrednim dogadjajima 21. maja izvestili su rot. Landa iz Londona, rot. Udrzal iz Pariza i rot. Meisner iz Rima, koji su bili slučajno onog dana u tim gradovima.

Žamberk. — Umro je bivši pretsednik kluba rot. Nettl. U njegovu uspomenu su članovi kluba daroyali 15060 Kč za odbranu države. Nastavljajući započetu akciju za propagandu CSR poslali su dopise na 24 strana kluba.

Banska Bistrica. — Proslavili su 150 sastanak i priredili sastanak s abiturijentima srednjih škola u gradu.

Bratislava. — Gost — nerotar dr. Papanek, predsednik bratislavskog astronomskog društva predavao je o bratislavskoj astronomskoj observatoriji na Napoleonovom vršku.

Brno. — Bivši ravnatelj R. L i bivši naš guverner dr. Neuwirt je refe-

risao o poljskoj distriktnoj konferenciji u Bilsku, na kojoj je zastupao R. I. Gost, pukovnik Plass, pokrajinski komandant aviacije, je predavao: Je li avlatički rat moguć? Ostali gosti: braziljski poslanik Mr. Sebastias Sampaio, četiri vojnička reprezentanta Brazilije ı američki Čeh, privrednik Valenta iz Los Angeles (Kalifornija).

Časlayv. — U slobodnom razgovoru klub je govorio o prilikama u margarinskoj industriji, o osnivanju Zaštite majki i dece, o današnjim prilikama u gvoždjarskoj trgovini u Nemačkoj te o pripremama za zgradu Socijalnog doma u Časlavu.

Česki Tešin. — Interesantno je bilo predavanje rot. Petrika „Istina u pogreški“. Na poljskoj distriktnoj kon-

ferenciji u Eilsku učestvovala su + rotara. Ceska Trebova. — 2 élana pose-

tila su klub Olomouc. Takodjer su na sastanku medjunarodnog komiteta 15-

točnočeskih klubova učestvovala dva člana. Česke Budjejovice. Rot. Ma-

toušek predavao je o temi „.Pažnja na stare slike." Rot. Halbich svoje utiske na putovanju po NemačКој до Натђигга, где je bio baš u kritičnim danima 21. i 22. maja 1958.

izneo je

Hodonin. — Rot. Vrana je dva puta govorio o ¢Gehoslovaékom Zitarskom društvu. Rot. First je predavao o budućnosti troškove kluba gradi se dečje igralište za 198.000 kruna: gradnja je već otpočela.

Hradec Kralove. — Rot. Reichl govorio Je o uspehu čehoslovačke arhitekture kod razpisa za gradnju ујаdine palate u Turskoj, rot. Tobiaš o populacionom problemu CSR, rot. Čtyroky o sudjelovanju ČSR na mednarodnoj izložbi u New Yorku. Radi na osnivanju kluba u Nachdonu te Je već održao sastanak sa tamošnjim pripremnim odborom.

rotarstva. Na