Jugoslovenski Rotar

MARIBOR. — Junij. zadnji mesec v rotarskem letu: bratje odhajajo drug za drugim na dopust, vročina narašča, frekvenca рада — уепдат ра še ne pod 70%. Meetingi so bili samo trije. — Na prvem sestanku smo slišali velezanimivo predavanje brata pastprezidenta Krejéija o njegovem педаулет poiovanju na Češkoslovaško in njegovih vtisih iz te države na katero je danes osredotočena pozornost vse Evrope. Dne 15. VI. Je desetorica naših bratov posetila bratski klub v Ljubljani, kjer jim je bil prirejen nad vse prisréen sprejem. — Na drugem sestanku, ki se је уг5] у prijetnem veéernem hladu na vrtu Robiéeve gostilne y Limbusu pri Mariboru, je brat pastprezident Slajmer z navduSenjem poroéal o intimnem prijateljskem sestanku y Rotary klubu Ljubljana. — Na tretjem in zadnjem sestanku tega meseca smo zaključili rotarsko leto in polagali račune o delu in uspehih kluba. Brat blagajnik in brat tajnik sta podala svoji letni poročili, brat predsednik pa je predal predsedniške insignije obenem z majboljšimi željami za uspeh svojemu nasledniku, bratu Stamolu.

NIŠ. — Od pet sastanaka u mesecu Junu tri su posvećeni drugarstvu a dva služenju u zvanju. Tom prilikom diskutovalo se o pitanjima: 1) Ako nameštenik, radenik, svojim trudom zasluži povećanje plate. da li ćete je vi povisiti sami ili Gete prepustiti nameSteniku da on prvo to moli? Ako povisite po sopstvenoj inicijativi, zaSto to činite, a ako je obratan slučaj, zašto prepuštate inicijativu mladjem? 2) Prodavajući robu imate li običaj da je prodajete tako, da više koristi vašem klijentu ili da više koristi vama lično? 5) Ako za izvestan posao imate konkurentske ponude, da li ćete ih pokazivati drugim konkurentima? Pored toga posvećena Je naročita pažnja relferatima o radu ostalih bratskih klubova. kojom prilikom se odlikovao vrednoćom i savesnošću naš dragi br. Ing.

54

Tanasije Aritonović! — Na kraju meseća ponovo se pristupilo radu na osnivanju Rotary kluba Vrnjačka Banja, a istodobno osnovan je rotarski sto u Niškoj Banji — samo za vreme sezone.

NOVI SAD. — Sastanak 5. juna bio Je žalobni sastanak povodom smrti br. Aleksandra Adamoviéa (vidi govor br. pretsednika dr. Branka Petrovića na arugom mestu). Na sledeća dva sastanka raspravljano je o pripremama za izlet po Dunavu. Na sastanku 17. Juna referirao Je br. Krajačević o održanom kongresu trgovaca u Ljubljani kao i njegovom značenju za trgovački stalež ı o nadama. koje se od njega očekuju. Na kongresu Je bilo mnogo rotara. Br. Belajéié pokreée principijelno pitanje, kako mi treba da se ponaSamo prema javnosti u vezi pitanja čisto interne prirode kluba. dakle obaveštavanje Javnosti o internim klubskim pitanjima i dogadjajima. Poslednji sastanak u junu bio je na ladji Karadjordje (400. svečani sastanak), o kojem objavljujemo poseban izveštaj.

OSIJEK. — Brat dr. Uzelac pročitao Je na prvom sastanku izveštaje sestara pomočnica o uporabi naše pripomoći za najbijednije. U pretprošlom mjesecu utrošeno Je 1.050 din. Iznijet Je Još Jedan slučaj bijednika, kojeg je takodjer obuhvatila akcija našeg kluba. — Na sastanku od 9. juna održao je br. Gruber predavanje o dojmovina sa prve medjunarodne vazduhoplovne izložbe u Beogradu, koju je posjetio kao vodja podmlatka Aerokluba за gimnazijalcima viših razreda. — Na sastanku od 16. Juna referirao Je br. Govorkoyvić o opazanjima i dojmovima, koje je stekao u Rima, Sto su braéa nadopunila svojim opažanjima.

ПАНЧЕВО. Бр. Михаиловић изнео је ток прославе стогодишњег постојања Панчевачког Српског Црквеног певачког друштва и честитао је Op.