Jugoslovenski Rotar

~

DUBROVNIK. — U svojoj guvernerskoj poseti obišao nas Je ovoga meseca brat Stevan K. Pavlović, guverner 7 distrikta. U njegovu počast priredjeno je sestrinsko veče, kome Je pored sestara rotarki prisustvovala i supruga brata Pavlovića. U svome govoru naglasio je brat guverner, da je Dubroyvnik s računom ostavio kao poslednji za svoju posetu, želeči da fime zasladi svoju guvernersku delatnost. — Posredstvom Gillgrassa primili smo zastavicu od R. C. Leeds u Engleskoj. — Brat Dr. Matija Yidoević održao je referat „Komunalni problemi Dubrovnika“, a brat Dr. šime Mazić „Produkcija sirove nafte“.

rotara

KARLOVAC. — Imao Je 15. Juna sastanak članova sa suprugama, koji Je potpunoma uspio. U glavnom govorilo se je u službenom dijelu o karitativnim akcijama. Ovaj sastanak održao se je u novo uredjenim prostorijama hotela „Korana“ kojeg vodi društvo gradskih činovnika u Karlovcu. Na sastanku od 20. juna 1938. odrzao je predavanje br. A. Hoppe o ,,Prizadu™, a po kojem razvila se je vrlo živa diskusija. Predavać dao Je sliku postanka, razyitka i danaSnjeg stanja Prizadovoga. Na sastanku od 27. VI. 1938. govorio Je br. R. Kratochvil, o svom sudjelovanju kod otvaranja doma Јаdranske straže u Karlovcu. Dom je podignut u Kraljevici, i u njem će ljetovati karlovačka omladina. Votirano je din 500— za nabavu poućnih knjiga. koje će se ovom domu u Kraljevicu odaslati. Br. dr. St. Rendulić, govorio Je o historiji Jadranske straže, u Karlovcu, čiji osnivać Je Jedan od najskromnijih članova ovog kluba t. J. br. Tone Vuković. Klub je sazvao za 14. VIII. 1958 medjugradski sastanak na Plitvičkim Jezerima, kojem su se za sada priključili klubovi iz Banja Luke, Splita, Sušaka i Šibenika, te čim prikupi potrebne podatke glede ob-

ма

ма

skrbe i programa, razaslati će potrebne pozive sa uputama klubovima. Inaće je klub cijelog: mjeseca Juna normalno radio. a frekvenca bila je zadovoljavajuéa. LJUBLJANA. — Na prvem sestanku y juniju smo mnogo razprayljali o zunanji politiki na osnovi izvajanj br. Viranta. Zlasti nas je zanimal polozaj CeSkoslovaSke. — Na drugem junijskem sestanku je predaval br. dr. Stele o mednarodni obrtni8ki razstavi y Berlinu, pri katere organizaciji je. kar tiče Slovence. tudi sodeloval. Razstava je bila lepa ter nam je prinesla priznanje. Izdelki slovenskih obrinikov so se dobro postavili. Drugi del predavanja br. dr. Steleta je bil posvečen sodobni arhitekturi in zunanji sliki Berlina. Zgradbe nove Nemčije so. dejansko učinkovite ter dajejo vpogled v dušo nemškega naroda. — Sredi јиnija smo imeli lep večer, ko so nas obiskali bratje iz Maribora 10 po številu na čelu s predsednikom dr. Rapotcem in tajnikom Kasperjem. Predsednik br. dr. Krejči je pozdravil naše mariborske brate z iskrenim in idejno globokim govorom, na kar Je imel podpredsednik br. dr. Golia predavanje © naših cestah in prometu na njih. Zlasti je pohvalno omenil zadnja prizadevanja za izgraditev našega cestnega omrežJa, da bo bolj odgovarjalo zahtevam, ki jih stavi nanj sodobni promet. Za pozdraye se je zahvalil predsednik mariborskega kluba br. dr. Rapotec. Pred koncem nas je razveseli! še br. arh. Costaperaria s petminutko, posvečeno hvali Tuscula našega br. predsednika. У уезејет razpoloženju je prekmalu prišel čas slovesa in smo spremili mariborske brate na kolodvor, želeč si še takih lepih sestankoy. — Na zadnjem sestanku vy juniju je predsednik br. dr. Krejéi imel zadnji predsedniSki nagovor v tem letu, v katerem nam je povedal veliko lepih misli o rotarstyu ter še posebej o delu našega kluba.