Jugoslovenski Rotar

loška iskopavanja u god. 1958. Na sastanku od 13. juna predao je br. pretsednik zastavicu kluba br. dr. Sandor Beli, pretsedniku R. C. OroShaza, Madjarska. — Br. Vasa Ristié drzao je petminutni referat o osnovanju privilegovanog akcionarskog društva za silose. Zaključeno je, da se putem jedne ankete, koju bi priredila Trgovinskoandustrijska komora, zatraži, da i Sarajevo dobije jedan silos za kože i zvjerku. — Na sastanku od 27. Juna obavljena je predaja poslova novo upravi. Br. ing. Simo Milošević govorio Je u kratkim crtama o osnivanju velikog industrijskog: kombinata „Jugočelik, a. d.“, o kojem se Je predmetu razvila živa diskusija.

STARI BEČEJ. — Br. šuput izneo Je iscrpan referat o svom učestvovanju na aeromitingu u Beogradu. Br. dr. Lazić održao je predavanje o budućnosti rotarstva. — Br. ing. Kokić imao je predavanje o Nikoli Tesli i njegovom naučnom radu na elektrotehničkom polju. — Radi se na pripremama za 100 sastanak kluba.

SOMBOR. — Nakon dugog pripremanja odrzano je prvo sestrinsko veče. U divno dekorisanoj sali mali buketići cveća očekivali su naše sestre na današnju svečanost. Pretsednik br. Dr. Milenko Petrović izneo je ukratko rad i ideologiju rotarstva, da se naše sestre uvere da rotarski sastanci ne služe isključivo izostancima. Posle toga Je br. Isa Popović komično u stihovima prikazao svakog brata sa njegove privatne strane, što Je izazvalo buran smeh. A da i brat Isa ne bi ostao nedužan, to je otsutni br. Pavlović istovremeno poslao pismo u kome je takodjer i brata Isu prikazao kao veselog: druga posle sastanaka, što je takodjer izazvalo veliki smeh. Nakon toga Je brat Ing. Balog pročitao svoju „ozbiljnu“ studiju o muževima kao i o ženama kako misle jedni o drugima u bračnom životu. Oyo predavanje је nagradjeno burnim aplauzom sa strane

56

sestara Jer su mislile da su muževi pravilno ocrtani a pljeskala su i braća Jer su smatrali da je sestrama rečeno ono što im se kod kuće ne bi reklo. Posle tako vedrog raspoloženja nastavljeno je sa izvlačenjem zgoditaka, pa Je u veselom raspoloženju zaključena sednica kasno u ponoć. — Tokom meseca održao Je predavanje br. Gerner „O istoriji drveta“ prikazujući važnost šume sa nacionalno-privrednog gledišta počev od prašume pa do današnjeg stanja. Br. Altmann dao je portre „Konrada Henleina“ i „SeyB Inquardta“ od početka njihovog delovanja pa sve do današnjeg njihovog položaja. Br. Kristoforović dao Je treći ı završni deo svoga predavanja o Švedskoj i štokholmu u vezi sa regionalnom konferencijom. Predavača su nagradili burnim aplauzom. Čestitka R. I. povodom godišnjice osnivanja našeg kluba učinila je prijatan utisak na članove, a brat Miloš Lepedat pak dao je vrlo iserpan opis o 400 sastanku R. C. Novi Sad sa izletom na Djerdap na koјота је за bratom Altmanom i Polačekom zastupao naš club. O kongresu trgovaca u Ljubljani referisao je br. Miiller, a o uspehu somborskog peyv. društva na proslavi pev. društva u Sarajevu referisao je br. Isa Popović. U clubu je vladala velika radost zbog veridbe Milke kćeri brata Pretsednika kome su braća najtoplije čestitala.

СКОПЉЕ. Рад нашег клуба У овом месецу био је само унутаршње природе: одржао је предавање брат Добросав Камперевић: Пословање Филијале Хипотекарне банке у Скопљу, а брат Данило Јанчуловић је реферисао своје утиске са пута по Бугарској. — У овом месецу иступио је из клуба брат Велимир Поповић директор Фипансијске дирекције због премештаја. у Београд. — Вредње кћери браће: Милана Чемерикића, г-ца Јованка дипломирала је на филозофском факултету са одликом, а кћи брата Косте Поповића положила испит зрелости