Jugoslovenski Rotar

ratne posledice i ruševine na svakom kraju i slično moglo Je zavrinuti sve vodeće ličnosti, koje se ipak nisu dale smesti. već su pristupile sistematskom izgradjivanju i obnavljanju države pod mudrim vodstvom kralja Aleksandra, koji je u kritičnom momentu posegnuo u interesu države ı za diktaturom. Pisac ističe rad Kraljev naročito na polju mira medju balkanskim državama i medju državama Srednje Evrope. Uporedo sa tom akcijom na obnavljanju i podizanju. uzdiže se ı figura Milana Stojadinovića, koji više puta uspeva da svojim finansijskim sposobnostima učini nezaboravne usluge svojoj zemlji. Njegova mnogobrojna putovanja u inostranstvo. solidno poznavanje stranih zemalja i njihovih kultura, kao i njegova lična poznanstva sa istaknuftim ličnostima donele su mu puno poštovanje u stranim političkim krugovima. Pisac pri tom kaže, da Stojadinović ima uvek sreću i spada medju one retke osobe, koje sreću drže u svojoj vlasti. Sav njegov rad i uspesi na finansijskom, političkom i rotarskom polju imali su takvo obeležje i nikada nisu podbacili ni u Jednom momentu. Takva Je bila prošlost Milana Stojadinovića kad je 1955 godine došao na čelo države.

Pisac se zatim opširno zadržava na radu Stojadinoviéevom odmah u početku. Bilo je potrebno da se u državi uvede red i mir i Stojadinovié je, da bi umirio razbuktale plemenske strasti. u svoj kabinet doveo ljude, koje je diktatura progonila i tako podelio upravu sa pretstavnicama Slovenača i muslimana. Razoružavši u Skupštini i Senatu svojim političkim sposobnostima dosta jaku opoziciju. Stojadinović je tako prikupio sve konstruktivne snage na saradnju za podizanje nacionalne države i njenog prosperiteta. Cilj mu je bio da zemlju opet dovede do parlamentarnog rezima, koji bi osigurao punu slobodu svima u drzavi. Taj put od diktature k demokratiji tim je zanimljiviji ı pohvalniji naročito danas, kad se kod mnogih drugih nareda oseća ı deklarira sasvim obratna politička svest i stremljenje. Ali ta politika. koju je fundirao kralj Aleksander. politika unutrašnjeg mira dala je već svoje odlične rezultate. Stanovništvo kraljevine se povećalo naglo i to povećanje je prouzrokovalo življu ekonomsku dinamiku. Dinar je stabilizar ı budžet uravnotežen. Široke perspektive progresa otvaraju se pred državom. zahvaljujući društvenom miru. kojeg Joj Je osigurao aJen šef.

Posle unutrašnjeg mira došao je na red i spoljašnji mir, gde Je Stojadinović takodje pokazao svoju političku zrelost. Neprestanim putovanjima u inostranstvo učvrstio je poznanstva i veze sa državnim šefovima u susetstvu i raširio prijateljske veze svoje države за njima. Veran pristalica politike Društva Naroda a nastavljajući savezničku politiku kralja Aleksandra, obnovio je veze zemalja Male Antante i Balkanskog sporazuma, kao i one izmedju Francuske i Jugoslavije. Sklapanje večitog mira izmedju Bugarske i Jugoslavije može se smatrati kao kruna uspeha u radovima na učvrščivanju mira u svetu, a naročito na Balkanu. Danas na Balkanu, nekadašnjoj barutani Evrope. zaključuje pisac, vlada politika iskrenog: prijateljstva i saradnje na svim poljima i velike posledice takve politike deklariraju se na svakom polju razvoja oba naroda. Pisac dalje citira poznati Stojadinovićev

40