Jugoslovenski Rotar

Badića i dra. Gjuru Basaričeka. lIstakao je veliki značaj i ulogu Stjepana Radića kao pravog narodnog vodje i političara te organizatora hrvatskog seljačkog naroda. Spomenuo je veliki gubitak i udarac koji je zadan hrvatskom narodu i našoj državi. Izvan svake је sumnje da je Stjepan Radić bio veliki Slaven. koji je svojom ljubavi obuhvatio sve Slavene, a napose Juzne Slavene bez razlike i granica. Pozdravio je nadalje švedske goste, koji su prisustvovali sastanku. Sa toga sastanka poslata je depeša u Stockholm, kojom je izražena čestitka povodom 80-godišnjeg jubileja švedskog Kralja Gustava. Izrazio je u ime kluba najsrdaéniju čestitku rot. Veljku Vasiéu, koji Je vlastitom inicijativom i u vlastitom djelokrugu organizirao izložbu dječje i omladinske knjige. Mnogi književnici. stručnjaci i pedagozi izrazili su se najpovoljnije o toj izložbi i izrazili želju da ona bude početak daljne siste-

matske akcije oko upoznavanja i propagande dječje i omladinske knjige. Na sastanku od 27. juna o. g. izvršena je primopredaja pretsjednicke duznosti. Novi pretsjednik dr. Miljenko Markovié zahyalio se u ime cijelog kluba staroj upravi na njezinu radu, a u daljem govoru istakao Je kao cilj nove uprave nastaviti u izgradnji kluba ranijih uprava i održati klub na onoj višini, na kojoj se danes nalazi. Naročita će briga uprave biti pojačanje rotarske ideje u našem gradu. Zaključeno je. da se podupre akcija člana rotara dra. Teodora Peičića, načelnika grada Zagreba, za osnivanje oporayiliSta u Kraljevici i u tu svrhu klub da doprinese svotu od din 1000—. — Rotary klub Zagreb zakljucio je na svojoj redovitoj sjednici od 27. јипа, да obnovi počasno članstvo za rotarsku год пи 1938/1959 i to: rot. Jozefa Schulza, Petky. ©. S. R. i rot. Ede Markoviéa, lana Rotary kluba Beograd.

IZ ROTARSKE ŠTAMPE

„Švajcarski rotar“ u svome Junskom broju donosi iz pera Jednog

od najpoznatijih švajcarskog rotara 2. P. Baillora opširan članak o životu i radu rotara-državnika dr. Milana Stojadinovića. U početku Baillor navodi činjenicu da je dr. Stojadinović na konferenciji u Lozani 1955 godine osvojio opšte simpatije svojim nastupom. зуојот figurom. kao i svojom oratorskom veštinom i prefinjenošću. Taj utisak je bio takav. zaključuje pisac. da Je kod svih koji su se tom prilikom susreli sa dr. Stojadinoviéem postao neizbrisiv. U kratkim recenicama pisac zatim iznosi život dr. Stojadinovića. njegov profesorski rad na aniversitetu u Beogradu kao i njegov politički rad za vreme pok. Pašića i njegov stav za vreme diktature od 1929 godine. | u onim najtežim danima za mladu državu. kad je zločinska ruka prekinula život Kralja Aleksandra i kad je pretila opasnost da se u opštoj poremećenosti ı smetenosti neće moći naći pogodna i sposobna ličnost da sprovede polhtiku obnove. jedinstva i mira za vreme maloletstva kralja Petra II. Knez Namesnik Pavle je tom prilikom učinio Jedan hvale vredan politički gest kad je državno kormilo poverio dr. Stojadinoviéu, Giji je tas bio kucnuo, da bi isprobao svoje političke i državničke sposobnosti.

Pisac se zatim osvrée. da bi švajearskoj javnosti što evidentnije 1 vernije ocrtao lik Milana Stojadinovića, na život našeg naroda u skoroj prošlosti.

Kad je došlo oslobodjenje država se uvećala sa ostalim susednim državicama. No stanje u državi beJaše više nego očajno. Opšta beda,

59