Jugoslovenski Rotar

misliti mogu. Velebna je to slika sa obiljem najraznolikijih krasota. Naše modro Jadransko more slilo se uz kamenite litice zapljuskujuGi i umivajoéi bijele hridi iza kojih se zamjeéuju tu i tamo krpice zelenila maslinika i lovorika. Visoke gore sa gordim vrhuncima i zelenim šumama, okiéene sa vinorodnim brezuljcima i voénjacima nadvile su se nad zlatorodna i zlatoklasna plodna polja kroz koja jure i zubore svJeži potoci ili dostojanstveno protJeču пазе rijeke Dunav, Sava, Drava, Morava, Vardar i Neretva raznaSajuéi nam slavu i glas u sva morska područja Mediterana. Kudgod krenemo diljem naše zemlje nižu se pred našim očima ljepote za ljepotama pune čara u najodabranijem obliku ı sadržini. Ima tu plodnih polja. bujnih livada, sočnih gorskih pašnika, bogatstva šumskog zelenila. vinorodnih gorica. neiskorišćene vodene snage itd.. al: ima ı krajeva punih kamenitih polja na kojima vlada ljuta nerodica i teška bijeda. no koji usprkos toga sa svojim ljepotama ı čarima ne zaostaju za nabrojenim našim blagodatim, veé Sto više priroda Je kao skrbna ı dobra majka baš tu goljet nadarila krasotama posebne draži. kao da Je želila da ublaži i popravi nedostatak materijalne naravi.

U takovom jednom kraju na krševitom kraškom području punog Ššpilja. pećina. hridi i ponora smještena su naša Plitvička jezera, koja svojom ljepotom specialnog karaktera natkriljuju sve krasote ne samo naše otadžbine. već im u prirodnim ljepotama svoje vrste nema premca na čitavom syijetu.

Plitvička jezera nalaze se na istočnim obroncima Male Kapele. tamo gdje se ti obronci isprepleéu sa ogranicima Gole PljeSivice. Na malenom podruéju tih obronaka kojega čitavoga možemo preći za dan hoda smjestilo se 16 jezera na tavanastoy podini jedno nad drugim. gdje se iz Jezera u jezero prelijeva voda preko sedrenih preprijeka u bijelim slapovima stvarajući nezaboravnu sliku prirodne veliéajnesti.

Sva ta Jezera smještena su na devet tavana. U prvi najgornji tavan slilo se Prošćansko jezero sa Ciginovcem dugo oko 5 km. Drugi tavan Ima čefiri Jezera Okrugljak, Batinovac, Veliko i Malo jezero. koja su nekada bila jedno jezero. ali se Je stvaranjem sedrenih prepreka pomoću kalcijeveg karbonata, kojeg ima otopljenog u vodi jezera u velikoj množini, razdjelilo u četiri bazenčića. Ova navedena četiri Jezera slijevaju se u treći tavan Galovac, koje po svojoj boji vode zeleno nijansiranoj i položaju među šumovitim okolišem spada u najljepše gornje Jezero. Voda Galovaca ruši se na četvrti tavan u Gradinsko jezero. Slap Galovca nazvan Galovački Buk veličajnog je izgleda osobito za većeg vodostaja. On uz svojo ljepotu ulijeva u naša srca strahopoštovanje i udivljenje. Tu se ruši masa vode u širini traka 5 metara sa visine od 28 metara i svojom bukom zaglušuje cijelu okolinu. Padajući tako pretvara se voda pri dnu u bijelu mliječnu pjenu čije kapljice poput biserja praše svoj okoliš. Iz tog mliječnog kotlića prolazi voda kroz Gradinsko jezero, odakle se u više trakova spušta u Kozjak najveće jezero Plitvičkih jezera, koje je dugo preko:3 km. Boja Jezera Kozjak prelijeva se u dvije nijanse, u tamno modru i zelenu prema sunčanoj rasvijeti i dubini.

Sa Kozjakom svršavaju se gornja jezera i famo dalje od mosta ispod kojega se voda Kozjaka slijeva u Milanovo jezero dobivaju jezera sasvim drugi izgled i tvore poseban tip Plitvičkih jezera. Donjih

101