Jugoslovenski Rotar

line, vanredno sadržajna ı zanimljiva, saslušana su sa napregnutom pažnjom od strane sviju prisutnih.

Dva puta sam posetio R. C. Plzenj. Bio sam na medjuklupskom sastanku uz učešće Guvernera 66 Distrikta, prof. dra. Krala, koji je poslao preko mene svoje najsrdačnije pozdrave našem bratu guverneru, kao ı našim klubovima. u prvom redu Skoplju. pošto sam doneo pozdrav i zastavicu Skoplja. Onda sam bio ı na redovnom sastanku Plzenjskog kluba. Iz referata guvernera Krala vidi se naročito važna činjenica: a to Je neverovatan porast autoriteta Čehoslovačke u svetu i simpatija prema njoj. Sastanak u Plznju bio je vezan za jubilarnu izlozbu na kojoj je prikazan sjajan napredak Gehoslovatke privrede. socijalnog staranja i Skolstva. Takvih izlozbi ima sada mnoStvo Sirom cele republike, i na primer: Istoéno-slovatka izlozba u KoSicama prikazuje naročito grandiozni uspeh, postignut u Slovačkoj. pre rata foliko zapuštenoj ı siromašnoj pokrajini.

Najzad. posetio sam i R. C. Marienbad - Marianske Гагпе, jedan od tri kluba u Čehoslovačkoj sa nemačkim poslovnim Jezikom koji funkcionišu (klubovi Usti nad Labom — Aussig a. E. i Liberec — Reichenberg potpuno so obustavili rad). Izgleda da je u Marienbadskom klubu frekvencija dosta malena i raspoloženje domaćeg članstva nije baš najbolje — pa su i prilike u Marienbadu dosta nepovoljne: sezona loša, usled napregnute i suviše političke situacije... Inače ima poseta u klubu sa strane. više iz domaćih čehoslovačkih klubova. ali ponešto i iz inostranstva: iz Jugoslavije bili smo dvojica: brat Aca Dinić (Beograd) i ja. Dočekali su nas veoma srdačno.

Iz Plznja rotarska braća su me vozila u Gornju Brizu. jedno preduzeće za preradu kaolina koje vode rotari. To је zaista velelepo preduzeće. tehnički savršeno, a ı sa velikim socijalnim staranjem © zaposljenom tamo osoblju. koje čini u zdravstvenom i psihološkom pogledu najlepši utisak.

Donekle u moje rotarske impresije spada i moja poseta kod Počasnog guvernera 06 Distrikta. predsednika republike dra Ed. Beneša koji mi je ukazao visoku čast da me primi u podužu audijenciju. Tom prilikom imao sam veliko zadovoljstvo da mu izručim pozdrave R. C. Skoplje. Svojim vedrim optimizmom, svojom blagošću. svojim interesovanjem za sve. svojim pravim rotarskim duhom. uprkos svimi teškim dogadjajima i doživljajima poslednjeg vremena i nadčovečanskoj odgovornosti koju mora snositi. pretsednik Beneš Je ı ovog puta učinio na me najdublji utisak, a napustio sam njegov radni kabinet nekako okrepljen i sa više vere u budućnost...

Uopšte ono što čini na svakog ko dodje u Čehoslovačku baš sada. kada je situacija ioliko opasna ı nejasna. najjači utisak to Je neverovalna mirnoća sviju, staloženost. sloga. a i čvrsta rešenost da se u slučaju potrebe ne preza ni pred najvećim žrtvama. Zemlja Je spremna za sve. a narod čuva gvozdenu disciplinu ı veličanstven mir!... ____________________________________--

Rotarske radosti. 24. septembra vjenčao se je u озјеској župnoj crkvi sv. Petra i Pavla sin člana osiječkog kluba br. dr. Milana Čačinovića g. dr. Vladimir Čačinović sa gdjicom Ivankom, kćerkom osječkog okružnog sudije g. Ante Rosandiéa. — Iskrena čestitanja.

160