Jugoslovenski Rotar

KOMEMORACIJA ZA KARDINALOM HAYESOM U ROTARY KLUBU NEW YORK

prd Rotary kluba New York Andrew J. Haire održao je na sastanku dana 8 septembra sledeči iskreni i duboko dirljivi govor:

„Smatram za svoju dužnost. da Vas pozovem k ćutanju da bi tako počastili spomen Jednog istinski velikog Мјијогсапа, koji Je pre kratkog vremena bio pozvan na večiti počinak. U tom gradu sintetičkih Njujorčana pokojnik je bio potpun muž. Rodjen u donjem istočnom delu grada u siromašnom ljudstvu, proživeo je svoje detinjstvo u sporednim ulicama Njujorka. Rano i kasnije naobrazovanje dobio je takodje u Njujorku. Sav svoj život Je žrtvovao za pomoć narodu. kojeg Je tako duboko voleo. sirotim i jadnim u tom gradu. Mi rotari osećamo ı naročito dužnost da ga se setimo, jer smo pre 14 godina i to 10 januara 1924 godine imali čast da pozdravimo u našoj sredini kao govornika tadašnjeg preuzvišenog njujorškog nadbiskupa Patricka Hayesa. koji nam je predavao o temi „Američki ideal“. Za bazu svojih izlaganja uzeo Je deklaraciju o nezavisnosti i pri tom Je Jasno istakao gradjanske i lične vrline, koje sadrži rasudnost, pravičnost, udržljivost ı hrabrost.

To je bilo majstorsko predavanje, kojeg su dugo zapamtili svi, koji su bil tako srećni, da su ga mogli poslušati. Naročito Je važno istaći. da Je to predavanje bilo jedno od veoma retkih javnih nastupa izvan pozivne dužnosti tega veoma skromnog prelata.

Nekoliko meseci posle toga bio je imenovan za kardinala rimskokatoličke crkve. Mnogo je učinio za Njujork u svom životu na miran, skroman ali veoma uspešan način. Nije potrebno da bih tu o njemu duže govorio.

Poslednje nedelje je nebeski otae zaključio da ga pozove kući. Njegova smrt nije samo gubitak za crkvu, kojoj je tako uzorno služio. kao ni za sam narod. nego je naročito teško pogodila sve Njujorčane, i to kako katolike tako i protestante i Jevreje.

Kao pretsednik Rotari kluba Njujork pozivam Vas, da ustanete za nekoliko vremena u počast spomena toga prominentnog Njujoréanina, njegove eminencije kardinala Patricka Hayesa.“

Croatia’

TVORNICA PORTLAND CEMENTA D. D.

BLagrebh, Daluotiéeoa ual. 56

BR. TEL. RAVNATELJSTVA 23-357. POSLOVNICE 23-358 PROIZVADJA „CROATIA“ PORTLAND | „CROATIA“ SPECIAL CEMENT

12" 163