Jugoslovenski Rotar

VARAŽDIN. — Sastanke kluba u mjesecu augustu provijava duh prazničnog raspoloženja. Mnogo se vremena posvećuje prijateljskom prepričavanju doživljaja i utisaka sa ljetnih putovanja ı plandovanja, razgledavanju primljenih razglednica itd. — Jedan od redovnih sastanka održan je pod vedrim zyjezdanim nebom u gostoprimnom domu brata Ferenčića. Ovaj je sastank veoma dobro uspio u svakom pogledu, a naročito u pogledu gajanja drugarstva. — Održana su ova predavanja: Br. dr. šole: O nalazištu skamenjenih asteroideja iz doba trijasa na brezuljcima u okolini Vinice: br. inz. Leskoyar: O supramikroskopu. in kako je do njega došlo izgradnjom nove fizike: br. Filić: Utisci s mog zadnjeg puta po Italiji: br. Deduš: O sokolstvu opéenito, i парозе о Х зтеsokolskom sletu, — s projekcijama. Od naših posjetio je inž. Fridlender R. C. London, a br. HrSak R. C. SaraJevo. — Klub su posjetili: Rotar dr.

Baboselac Ivo iz Zemuna, i nerotar gs. Režek Ivo, akademski slikar iz Zagreba. — Za nevoljne sakupljeno je Din 500— U septembru sve manje braće izostaje, — kraj Je ljetnim odmorima i putovanjima, frekvencija se poboljšava. — Održana su ova preda-

vanja: Br. inž. Fridlender: O standardu i načinu života srednje klase u Londonu: br. Hršak: O štednji: br. Kronast: Da li je nestašica novca ili kapitala?: br. Libi: O staklu. — Od naših posjetili su: dr. E. Krajanski R. C. Ljubljanu i R. C. Maribor, te inž. Leskovar R. C. Beograd prigodom svecanog sastanka od 24 septembra 1938 u cast pretsednika R. I. DZ. Hagera. Klub stalno potpomaze Jednog studenta Umjetniéke akademije u Zagrebu.

VELIKA KIKINDA. —\5R Pošto su se Draća vratila sa letnjeg: odmora, frekvencija se povećala i u klubu se oseća intenzivniji živof. U toku meseca septembra održana su dva za naše prilike vrlo aktuelna predavanja. Brat inže-

13%

njer Trifunac održao Je predavanje o ovdašnjoj gradskoj Капе, Која се uskoro da se gradi pod njegovim падzorstvom. prikazujući detaljno +tehničku i finansijsku stranu tog budućeg komunalnog postrojenja. — Brat Ugorica Budišin predavao nam je o Konvenciji o pograničnom promefu izmedju naše Kraljevine i Kraljevine Rumunije, koja Je stupila na snagu 15. o. m.. od koje se očekuje da će donekle ublažiti privredne nezgode pograničnih krajeva, nastale usled toga, 510 је granica povućena tako da su pograničini gradovi u glavnom pripali našoj Kraljevini a njihovo privredno zaledje Kraljevini Rumuniji. — Od naših članova posetili su rotari Club Zagreb brat Dr. Leander Brozovié, br. Djordje Lederer sa suprugom Rotary Club Novi Sad povodom posete pretsednika R. I. Hagera j tajnik brat Dr. Sremac Rotary Club Beograd povodom sastanka klupskih pretsednika i tajnika sa bratom guvernerom i prilikom dočeka pretsednika R. I. Hagera, na dan 25 i 24 septembra.

VRŠAC. — U klubu se oseća prilična neaktivnost zbog: otsutnosti većeg broJa braće, koji se nalaze na letovanju. Pretsednik kluba Dr. Bikar i Drudarski posetili su Rotary klub Brčko u osnivanju prilikom inauguracije. Za oktobar se priprema prilikom berbe grozdja medjugradski sastanak Рапčevo-Vršac, na kojem se očekuje brojna poseta braće iz susednih klubova.

VRŠAC. — U klubu se u mesecu septembru oseća življa delatnost koja Je izražena u boljoj frekvenciji i održanim predavanjima. U prvoj polovini oktobra priprema se međugradski sastanak sa „Гафезтећ! па Кој; се Diti pozvana sva braća iz svih klubova. VUKOVAR. — Na 507 sastanku od 5. IX. god. odrzao je prof. Ivan Pifat, Diyši zadružni direktor Prizada.

[79