Jugoslovenski Rotar

do tri dana izmenjuje se takav sud za novi. Takvi sistemi danas nisu pogodni za veća mesta. a u higijenskom pogledu imaju prednost samo u tome što ne mogu inficirati zemaljsku površinu niti podzemnu vodu. što se dade postići i na drugi način. Takvi sistem postoji medju inih u Grazu ı Heidelbergu pa se takvi sudovi Još i zovu heidelberške tone.

Često Je potrebno provesti dezinfekciju i dezodoraciju fekalija. Dezinfekcija znači uništavanje bacila ı to se provadja pomoću kreča ili drugih sretstava. Dezodorizacija pako Jeste uništavanje smrdlijivih plinova. Ona se postizava obično kemikalijama, kao na primer manganovim kloridom, kalijevim permaganatom i drugim koje kemikalije vežu smrdljive plinove a pojedno usporuju umnožavanje saprofita. Za tu dezodorizaciju Još su u upotrebi neke porozne supstance u prašku. koje vežu plinove kroz površinsku atrakciju a usto absorbiraju vlagu ı provode oksidaciju. Takve supstance Jesu drveni ugalj, suha zemlja. pepeo a najbolje sretstvo Jeste prah od treseta. Taj treset ima svojstvo da može upiti osam puta veću količinu vode nego što je njegova težina. a ako mu se doda Još sumporne kiseline ili nekih drugih kiselih soli inade takay treset moć. da uništava bacile pa Je dokazano da u kratko vreme može uništiti bacile kolere. dizenterije ili tifusa. Medjutim te metode za uništavanje bacila kao ı za desodorizaciju danas se više ne upotrebljavaju isto tako kao što se ne prave niti napred spomenuti sistemi za otstranjenje otpadaka. nego se uvadjaju nove meiode za čišćenje od kojih se ide zatim da se svi otpaci temeljito rastvore ı da se onda u posebnim zatvorenim podzemnim prostorima podvrgnu posebnom čišćenju. lo se postizava kod sistema t. zv. kanalizacije. | u tome razlikujemo dve vrsti. 1) Sistem takve kanalizacije u koji dolaze ı fekalije kao i prljava kućna voda i voda od oborina. Sve te sastojine dolaze u podzemne velike kanale gdje se sadržaj tih otpadaka razredi i onda pod naravnim padom što prije otstrani iz okoline stanova. Drugi sistem kanalizacije Jest t. zv. separirani sistem. Kod toga sistema otstranjuju se razne vrste otpadaka posebno. Naroéito separiranje meteorske vode imade svoje značenje Jer podzemni kanali u tome slučaju mogu biti slabije dimenzionirani i prema tome znatno Jeftiniji. Jer ne moraju da preuzmu katkada ogromnu količinu oborinske vode. Oborinska voda imade doduše kot kanalizacije зуоји роsebnu svrhu jer se njome sadržaj otpadaka гагтедјије 1 time lakše dalje transportira. Nu medjutim ta količina vode dolazi u kanale sasvim neredoyito, a drugo dade se to razredjivanje postiGi na drugi način naime da se povremeno u kanale napusti potrebna količina vode та razredjivanje ili iz vodovoda ili iz reke, ili iz obiénih bunara.

Kod takvog sistema oborinska voda otiče u posebnim nadzemnim ili podzemnim vodovima. U higijenskom pogledu takav postupak moze se opravdati naročito ako se meteorska voda sa sumnjivih prljavih dvorišta iz ove posebne oborinske kanalizacije izluči.

O ova dva sistema koji prema današnjem naziranju kod novog provadjanja, odnoSenja otpadaka jedino dolaze u obzir potrebno je. da se opširno posebno govori. Može se samo reći to da nakon čišćenja svih vrsti otpadaka kod kanalizacije preostala voda jest bez ikakve opasnosti po zdravlje, te se može pustiti u rijeku ili u polje. sa sigurnošću da neće ugroziti niti zdravlje ljudi a niti onih bića koja se nalaze na mjestu kamo je takva voda došla.

345