Jugoslovenski Rotar

more njemački Reichsnahrstand odnosno odjeljenje za sjemenje (Saatgutstelle) da pošalje jednu delegaciju stručnjaka u našu zemlju za vrijeme žetve ı vršenja djetelina da se na licu mjesta uvjeri i ustanovi da ovaj korov k nama dolazi iz Mađarske. t. J. sa sjevera, a ne s juga, te da su Jedino predjeli oko rijeke Tise, i to baš oni najsjeverniji uz mađarsku granicu zaraženi tim korovom, dok južni predjeli a pogotovo oni izvan bivše Mađarske i nemaju tog korova.

Njemačka se Je odazvala ovome pozivu, te je poslala jednu delegaciju sastojeću od grofa Grotte kao naročitog opunomoćenika i zastupnika njemačkog ministra poljoprivrede, te direktora Reichsstelle gosp. Buscha ı direktora Samengutstelle gospodina Dr. Wicka, da prouči ovo pitanje na {ierenu. Po želji stručnog odbora kod Zavoda za spoljnu irgovinu odjeljenje za industrijsko bilje, koji se sastoji od delegata Ministarstva poljoprivrede i trgovine i Zavoda za spoljnu trgovinu, predvodio sam Ja ovu delegaciju na terenu. pa kako je stajalo samo par dana na raspolaganje, to su delegati pregledali najprije našu poljoprivrednu oglednu i kontrolnu stanicu na Topčideru kraj Beograda. koja je naučno i stručno vrlo dobro uredjena te odlično upravljana po i u inostranstvu poznatom stručnjaku gosp. Dr. Čosiću. Zatim smo pošli na teren po Banatu u glavnom uz Rumunjsku te kasnije do mađarske granice pregledavajuéi pojedina polja. strojeve za vršenje, sjemenje čistione u Petrovgradu i Velikoj Kikindi. uzorno dobro g. Lederera u Čoki itd.. dok nismo konačno stigli u mjesto Баја. Које se nalazi na samoj madđarskoj granici koja prolazi djelomično uz bašće tamošnjih stanovnika. | tu na samoj granici našli smo u sjemenju faj talijanski korov Helmintiu i time je bio pružen dokaz. da Je naša tvrdnja da taj korov dolazi sa sjevera iz Madarske isprayna. i da time što se taj korov u našoj lucerni i crvenoj djetelini gdjekada nadje nije naSem djetelinskom sjemenju dan juznaéki karakter.

Ovim nalazom obezkrijepljeni su prigovori proti našoj provenijenci. što Je njemačka delegacija kasnije u Beogradu na sjednici kod Zavoda za spoljnu trgovinu protokolarno i priznala.

Prema tome su uklonjene poteškoće za izvoz našeg sJemenja u Njemačku, te Je preostalo da se Još samo postigne sporazum u pogledu cijena ı količina koje bi nam Njemačka za uvoz odobravala pa Je u tom pogledu postignut sporazum. da se u buduće u NJemačku ne nudi djetelina pojedinačno, nego da Zavod za spoljnu trgovinu sa Reichsstelle za svaku sezonu najprije utanači cijenu za svaku vrstu djeteline te globalno kvantum za koji se ima uvozna dozvola podijeliti. a da Zavod za spoljnu trgovinu onda prepusti izvoznicima provadjanje toga posla.

U tu svrhu biti će ovih dana izdan Pravilnik od strane Ministarstva poljoprivrede ı Ministarstva trgovine. po kojemu će izvoznici djetelinskog sjemenja za NJemačku imati u buduće biti registrovani kod zavoda za spoljnu trgovinu. dok će carinarnice moći cariniti djetelinu samo od tih registrovanih izvoznika i na temelju fakture. koja će morati biti vidirana po Zavodu za spoljnu trgovinu. pa će tako za buduće biti spriječeno kupovanje inostranih firmi u našoj zemlji djeteline u neočišćenom stanju. te će izvoz ovoga sJemenja biti u stručnim rukama ı bez poteškoća odyvijan. što će svakako poslužiti time. da se kultura djetelinskog sjemenja podigne i proSsiri.

248